Estére 209 forint fölé került a svájci frank

Vágólapra másolva!
Eltérő mozgást mutatott a forint nap közben a főbb devizákkal szemben, estére azonban mindegyikkel szemben gyengült. A svájci frank 209,5 forintig gyengült.
Vágólapra másolva!

282,5 és 284 forint között ingadozott csütörtök nap közben az euró árfolyama, azaz viszonylag nyugodt napot tudhat maga mögött a forint, este azonban gyengülésnek indult a hazai pénz. Este nyolc után 284,4 forintot adtak egy euróért. A dollár némileg gyengült a reggeli árfolyamához képest, majd estére visszakerült 217,1 forintra. A svájci frank a reggeli 205,5 forinthoz képest délutánra 207,5, estére pedig már 209,5 forintra is gyengült.

Nap közben még jó hírek erősítették a forintot. A Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások megszakadása ellenére 50 helyett 57,5 milliárd forintnyi kötvényt adott el az Államadósság Kezelő Központ, mindezt háromszoros túljegyzés mellett. Az aukció azt mutatja, hogy a kockázatosabb besorolás ellenére rövid távon nem bizonytalanodtak el a magyar kötvényekbe fektetők.

A magyar forint árfolyamára a kelet-európai régió eseményei is hatnak, mivel több nagybefektető együtt kezeli a szomszédos országokat. Ezért kedvezően hatott a forintra az a hír, hogy Ukrajna 15 milliárd eurós hitelkeretet kapott a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az eurózónából két kedvező adat is érkezett csütörtökön: a gazdasági hangulatindex javulást mutatott, míg a német munkanélküliség csökkent, megszakítás nélkül már a 13. hónapja. A jó adatok javították a befektetői bizalmat az eurózóna iránt. A nemzetközi befektetői hangulatra ezek mellett az amerikai munkanélküli segélyért folyamodók számának csökkenése is kedvezően hatott.