Több pofont kapott a forint pénteken

Vágólapra másolva!
Két hitelminősítő is belengette pénteken a magyar államadósság leminősítését, reggel a Moody's tette felülvizsgálati listára Magyarországot, délután pedig az S&P közölte, hogy negatív kilátással látta el a magyar besorolást. Az euró este 287 forintnál járt, szemben a reggeli 284 forint alatti szintekkel.
Vágólapra másolva!

Pénteken este, fél 10 után 287 forintnál járt az euró árfolyama a devizapiacon, ekkor a dollárért 222,20, a svájci frankért pedig 211 forintot kellett adni. Csütörtök este és péntek reggel még kevesebb mint 284 forintot ért egy euró, ehhez a szinthez képest péntek délutánra több mint három forinttal emelkedett a jegyzés.

A gyengülés a hitelminősítők pénteki lépéseivel magyarázható. Reggel kevéssel 9 óra után az egyik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's közölte, hogy felülvizsgálati listára tette a magyar államadósság besorolását. A gyengülés ugyan ekkor megállt 286 forintnál, de amikor egy másik hitelminősítő, az S&P közölte, hogy az eddigi stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra változtatta az érvényben lévő BBB- besorolás kilátását, a forint újból lejtőre került.

Az IMF-tárgyalások miatt lépett a Moody's

A Bloomberg szerint a Moody's listájára azért került fel Magyarország, mert Budapestnek nem sikerült megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel a költségvetési célokról. "A Moody's döntését a Magyarország költségvetési és gazdasági kiltásaival kapcsolatos bizonytalanság növekedése okozta. A bizonytalanság Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások megszakadásának következménye" - közölte a hitelminősítő.

"Eddig Baa1 szintű volt a magyar papírok besorolása, negatív kilátással, a másik két nagy hitelminősítőnél rosszabb kategóriában van Magyarország, ezért valószínűsíthető, hogy a Moody's a felülvizsgálat után le is minősíti a magyar papírokat" - mondta el az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője.

Csütörtökön még erősödött

"Bizonytalanágot keltő faktor lehet a kormány és az IMF viszonyának alakulása. Csütörtökön Orbán Viktor közölte, nem feltétlenül van szükség az IMF hitelkeret meghosszabbítására, inkább az EU-tól kérnénk csak segítséget. Amíg ezügyben nincsenek konkrétumok, addig egy esetleges nehéz helyzetben a forint könnyedén válhat támadási célponttá a spekulánsok szemében - írta péntek reggeli, a Moody's híre előtt kiadott devizapiaci kommentárjában a Commerzbank.

Csütörtök este, közvetlenül a bankadó elfogadása után erősödni tudott a forint (a bankadót ugyan sok kritika érte, de elfogadása az idei hiánycél teljesítésének egyik alapfeltétele).

Az elemzők véleményéről szóló cikkünket itt találja.