Csányi: Nem látok okot túlzott aggodalomra

Vágólapra másolva!
Nem lát okot a túlzott aggodalomra Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az IMF-tárgyalások megszakadása miatt, bár a bankadó mellett nem hiányzott a bizonytalanság az OTP-nek. Szerinte októberig még megszülethet az IMF-egyezség, és azt is mondta a Világgazdaságnak adott interjújában, hogy a kormánynak figyelembe kell vennie a piac érzékenységét.
Vágólapra másolva!

"Most éppen a rosszabb verzió következett be: bankadót is fizetnünk kell, és az országkockázatot is magasabbra értékelik. Remélem, ez csak átmeneti állapot" - nyilatkozta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak az elmúlt napok történéseiről.

Megjegyezte, a kormány úgy hozta meg a döntését a bankadóról, hogy előtte nem konzultált a bankszövetséggel, de elismerte, nem nagyon volt más választás. "El tudom fogadni, hogy a bankoknak is kell áldozatot hozniuk" - jelentette ki.

A bankvezér szerint az IMF-tárgyalások megszakadása miatt nincs ok túlzott aggodalomra, októberig még bőven van idő, hogy a kormány megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal. Akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 2011-re mégis nagyobb hiányt engednének a kitűzött 2,8-as célnál, szerkezeti reformokért cserébe. "Attól azonban tartok, hogy ha a forint tartósan gyengül, az komoly gondot okoz a devizahiteleseknek" - jegyezte meg Csányi.

Az OTP első embere az interjúban kifejtette, A makrogazdasági pályában nem lát olyan bizonytalanságot, amely indokolná a forint ilyen mértékű gyengülését, de mivel a piacok most mindenre érzékenyen reagálnak, ezt a kormánynak a döntéseknél és a kommunikációban figyelembe kell vennie.