Várakozáson felül nőtt a felszámolások száma

Vágólapra másolva!
Az év eltelt részében több cég felszámolását kezdeményezték, mint tavaly ilyenkor, ami nem tükrözi még a válság elmúltát - derül ki az Opten felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az idén több mint 10 ezer cég felszámolását indították el a cégbíróságok július 23-ig, míg tavaly csak szeptemberre érte el ezt a szintet a bedőlt cégek száma - közölte az Opten Kft. A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki elmondta, tavaly ilyenkor arra számítottak, hogy ugyan magas szinten stabilizálódik a felszámolások száma, de csak lassan nő tovább. Ezt azonban ma már túlzottan optimista megközelítésként értékeli a cég.

Az igazgató szerint az építőiparon látszik a legjobban, hogy sok cégvezető az utolsó pillanatig reménykedik valamiben, és ennek az sem mond ellent, hogy emelkedik a felszámolások száma is. Kifejtette, szomorú azt látni, hogy az építési főszezon kellős közepén megy tönkre a legtöbb építőipari vállalkozás. Ez arra utal, hogy a reménytelen likviditási helyzetbe került cégek nem tudnak már hitelt, vagy előleget szerezni ahhoz, hogy az amúgy is alacsony megrendelés-állományból nekik is jusson egy kicsi.

Csorbai Hajnalka szerint más ágazatokra is igaz lehet, hogy a megromlott likviditási helyzetből nehéz a visszatérés. A bajba került cégeket a megrendelők is kerülik, ezért a válság második szakaszára még inkább igaz lehet, hogy korábban jól működő cégek kerülnek nehéz helyzetbe. Az Opten szerint feltehetőleg ez a folyamat tartja növekedési pályán a bedőléseket.