Lendületet adott a forintnak a bankadó megszavazása

Vágólapra másolva!
Csütörtökön összességében erősödni tudott a forint. Az árfolyam napközben hektikusan mozgott, a bankadó parlamenti megszavazása után látványosan erőre kapott a forint.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este, kevéssel tíz előtt 283,68 forintot ért egy euró. A dollár ugyanekkor 219,69, a svájci frank pedig 210,71 forinton állt.

Az euró csütörtökön 285,9 forintról kezdte a kereskedést. Délelőtt rövid időre 286 fölé emelkedett, kora délután azonban megközelítette a 282,5 forintos szintet is. Az árfolyam délután ismét emelkedett, majd este 8 után hirtelen több mint másfél forintnyit süllyedt - ez utóbbi mozgást a bankadóról szóló szavazás előzte meg.

Kereskedők eltérően vélekedtek a forint árfolyamának várható alakulásáról. Van, aki arra számít, hogy a magyar fizetőeszköz tartja magát a jelenlegi szinten, amely közel van a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott tárgyalások megszakadása előtti árfolyamhoz, és van olyan kereskedői vélemény is, amely szerint a piaci hangulat változékonysága, törékenysége miatt egészen a 289 forint/eurós szintig gyengülhet a forint - írta reggeli jelentésében a DowJones hírügynökség.

A Raiffeisen devizapiaci elemzésésben arról írt, hogy a gazdasági törvénycsomagról szóló csütörtöki parlamenti szavazás után "csendesebb kereskedés" jöhet. A bankadó elfogadása megszüntetheti a bizonytalanságot, amely erősítőleg hathat a forintra - állt az elemzésben. Az Országgyűlés csütörtök este meg is szavazta a bankadót, az esti forinterősödés ezután következett be.