Görögország a célokat meghaladva teljesít pénzügyminisztere szerint

Vágólapra másolva!
A görög pénzügyminiszter a Financial Timesnak adott interjújában beszélt arról, hogy elkötelezettek az IMF és az unió által a pénzügyi mentőcsomag fejében előírt szerkezeti refomok véghezvitele mellett annak ellenére, hogy mindez a lakosság részéről kemény ellenállásba ütközik. Papakonsztantinu szerint az év első hat hónapjában sikerült a költségvetési hiányt 45 százalékkal lefaragni.
Vágólapra másolva!

Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter szerint hazája eltökélt, hogy megmutassa, képes túlteljesíteni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előirányzott pénzügyi célokat.

A politikus minderről a The Financial Times című lapnak adott interjújában beszélt. Elmondta, a kormány még mindig erős ellenállásba ütközik a strukturális reformok, így egyebek között az önkormányzati szférában és a veszteséget termelő állami vállalatoknál szükséges, 50 ezer fős elbocsátásokat igénylő változtatások terén.

Papakonsztantinu szerint az év első hat hónapjában sikerült a költségvetési hiányt 45 százalékkal lefaragni. Görögország a szükségesnél több intézkedést foganatosított, hogy a deficit a bruttó hazai össztermék (GDP) 13,6 százalékáról 8,1 százalékra csökkenjen, mondta a lapnak.

Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) 30 tagú küldöttsége a héten utazott Görögországba a reformok felülvizsgálatára. A három szervezetből álló, úgynevezett trojka hónapokkal ezelőtt 110 milliárd dolláros segélycsomaggal mentette meg Görögországot a csődtől.

A görög pénzügyminiszter a csomagról szólva elmondta: a képviselők minden bizonnyal elégedettek lesznek az elért eredményekkel, így a kormány számára lehetővé válik a következő, 9 milliárd eurós részlet szeptemberben esedékes lehívása.

Papakonsztantinu szerint - elsősorban a kiadáscsökkentés révén - Görögország túlteljesíti a célokat, és okkal optimista afelől, hogy a bevételek területén is megfelelnek az elvárásoknak. A második félévben a bevételeket növelő források között szerepel az áfa mértékének 4 százalékos emelése révén befolyó összeg.

A közszféra béreinek, valamint a nyugdíjaknak a lefaragása további kiadáscsökkentő elemként jelenik meg ,mondta a tárcavezető. Ugyanakkor elismerte, vannak "veszélyes területek", amelyek alááshatják a pénzügyi konszolidációt. Ezek között említette a kórházak állandó túlköltekezését.

A gazdaság helyzetéről szólva elmondta: a recesszió mértéke a korábban jósolt 4 százalék helyett 3-3,5 százalék lehet. Papakonsztantinu úgy véli, a tüntetéssorozatok és sztrájkok után a fennmaradó reformokat a lehető legrövidebb időn belül el kell fogadni.

Az államcsőd-közeli helyzetbe került Görögország május 2-án állapodott meg az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 120 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról. A mentőcsomaghoz szigorú takarékossági program kapcsolódik: befagyasztják a nyugdíjakat és a béreket, emelik az adókat. A várható megszorítások miatt Athénban már többször zavargások törtek ki.