A vártnál nagyobbat esett a magyar boltok forgalma

Vágólapra másolva!
Közel 5 százalékkal csökkent az év első öt hónapjában és májusban a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest . Az unió egészében és az eurozónában azonban csekély mértékben növekedett a kiskereskedelmi forgalom ugyanebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 első öt hónapjában és májusban egyaránt 4,7-4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, közölte hétfőn reggel a KSH legfrissebb jelentésében. A májusi értékesítés volumene - szintén a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,5 százalékkal maradt az előző havitól.

"A vártnál jóval nagyobbat esett a kiskereskedelmi forgalom májusban. A Bloomberg konszenzusa 3,8 százalékos visszaesést vetített előre az áprilisi 5 százalékos zsugorodás után, a valós érték azonban -4,7 százalék lett év/év alapon", írja az OTP Elemzési Központjának hétfői jelentése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére utalva.

Havi összevetésben májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a forgalom, ezúttal 0,5 százalékkal. Április után májusban is főként az iparcikk jellegű vegyes termékek forgalma esett vissza.

Majdnem 3 ezer forintos forgalom

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első öt hónapjában 2768 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből májusban 605 milliárd forint realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 17 százaléka üzemanyag-eladás volt, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott. A többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 első öt hónapjában 3,8, májusban 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten.

Visszaesett a hipermarketek forgalma is

2010 májusában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalmának volumene 4,3 százalékkal mérséklődött 2009 májusához képest.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene az előző hónap szintjén maradt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 első öt hónapjában 3,9, májusban 2,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

2010 májusában a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent.

Kevesebb üzemanyagot vettünk

A legnagyobb mértékű visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (16,8 százaklék) jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 1,0 százalékkal maradtak el az áprilisban mért szinttől.

2010 májusában folytatódott az üzemanyagtöltő állomások eladásainak csökkenése: a forgalom
volumene 2010 első öt hónapjában 9,8, májusban 11,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi eladások 0,7 százalékkal mérséklődtek az áprilisihoz viszonyítva.

Az unióban jobb a helyzet

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 májusában az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 0,5, az eurózóna országaiban 0,3 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint hét tagállamban tapasztaltak növekedést, egyben stagnálást, tizenkettőben csökkenést. A legnagyobb mértékű növekedést (4,4 százalék) Franciaországban, a legnagyobb visszaesést (10,7 százalék) Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2010 első öt hónapjában 28,2, májusban 10,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.