Bukarestben alkudozik az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitel 900 millió eurós részletének folyósításáról egyezkednek a felek Bukarestben. Az IMF tárgyaló szerint nem befolyásolja hozzáállásukat, hogy Magyarországgal megszakadtak a megbeszélések.
Vágólapra másolva!

Ismét Bukarestben tárgyal a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi. Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét. Az IMF által biztosított, csaknem 13 milliárd euró kölcsön hatodik részlete meghaladja a 900 millió eurót.

Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn elmondta: nem jelent veszélyt Románia esetében az a tény, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal. Hozzátette: az IMF várhatóan lefelé módosítja a román gazdaság idei várható teljesítményét, miután a valutaalap legutóbbi becslése szerint stagnálásra számított, de azt sem zárta ki, hogy a bruttó román össztermék (GDP) 0,5 százalékkal zsugorodik tavalyhoz képest.

A módosításra azért van szükség, mert a román kormány júliustól öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát, és több adót is bevezetett, ezért a román GDP várhatóan még jobban zsugorodik. Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter korábbi becslése szerint a román GDP 1,5 százalékkal csökken az idén 2009-hez viszonyítva. A washingtoni pénzintézet felülvizsgálata várhatóan augusztus 4-ig tart.