A kormány előre elkérné Brüsszeltől az agrártámogatásokat

Vágólapra másolva!
Magyarország az árvízkárok miatt előre elkérné Brüsszeltől a 2011-es agrártámogatások négyötödét.  
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) benyújtotta az EU bizottságához az egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegfizetésére vonatkozó beadványát - közölte a minisztérium pénteken.

A kormány azt kéri, hogy az unió a jövő évi agrártámogatások 80 százalékát - mintegy 200 milliárd forintot - előlegként még ebben az évben fizessen ki a vihar okozta belvíz-, illetve árvízkárokra való tekintettel.

Az időjárásra hivatkozik a tárca

A minisztérium arra hivatkozik, hogy a SAPS kifizetések december 1-jén kezdődhetnek, ám indokolt esetben a bizottság előlegfizetési lehetőséget adhat egy adott tagállamnak a teljes összeg 50-80 százalékáig. A bizottság felhatalmazása alapján ebben az esetben október 16-tól lehet indítani az előlegfizetést.

A vidékfejlesztési tárca az extrém időjárás okozta károkra tekintettel kérte a bizottságtól, hogy a teljes SAPS nemzeti keret 80 százalékáig fizessen előleget a gazdálkodóknak az október 16-tól december 1-ig terjedő időszakban. Az árvíz- és belvízkárok miatt eddig 19 ezer ügyfél, a SAPS igénylők 10,2 százaléka jelentett vis maior eseményt, amely 440 ezer hektár területet érint. Az előleg összege maximum 137 euró lehet hektáronként.

Ugyanebben a beadványban a VM kezdeményezte, hogy a tejtermelőknek is lehessen előleget fizetni. A minisztérium közleménye szerint a magyar tejtermelők helyzete még mindig rendkívül nehéz, a tejfelvásárlási árak továbbra is az önköltségi ár alatt mozognak. Az idén első ízben nyújtható különleges tejtámogatás a termelőknek. Pozitív elbírálás esetén a bizottság előlegként literenként 6,5-6,7 forintot fizetne a gazdáknak.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a következő tanácsülésen, július 12-én is jelzi a beadványban foglalt kéréseket - közölte a VM.