Harminc éve nem látott adatnak örült a Wall Street

Vágólapra másolva!
Pluszban fejezték be a hétfői kereskedést a legfontosabb New York-i tőzsdeindexek köszönhetően a harminc éve nem látott növekedésről tanúskodó lakáspiaci adatnak.
Vágólapra másolva!

A vevők irányították a hétfői kereskedést az amerikai tőzsdéken. A harminc cég részvényének mozgását követő Dow Jones Industrial Average 1 százalékkal 10 525 pontra emelkedett.

A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 1,2 százalékkal, a félezer papír teljesítményétől függő S&P 500 pedig 1,1 százalékkal emelkedett.

Rég nem látott emelkedés a lakáspiacon

Az erősödés a várttál sokkal jobb lakáspiaci adatnak köszönhető. Az amerikai kereskedelmi minisztérium magyar idő szerint kora délután közzétette adatsora szerint júniusban - éves összevetésben - 24 százalékkal 330 ezerre nőtt az eladott új lakások száma. A 4 százalékos elemzői várakozásokat bőven meghaladó növekedésre legutóbb 1980-ban volt példa. A kiváló adat háttérbe szorította az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakat és pluszba segítette a nyugat-európai tőzsdeindexeket és közvetve a forintot is segítette.

Hozzájárult az erősödéshez a FedEx is. Az elsősorban gyorsposta-szolgáltatásáról ismert cég árfolyama közel négy százalékkal nőtt, miután a vállalat közölte, a korábban vártnál jobb eredményre számít az idén, ez pedig az elemzők szerint a gazdasági kereslet élénkülésére utal.