A vb után is szólhat Európában a vuvuzela

Vágólapra másolva!
Hosszú távú terveket dédelgetnek az Afrikán kívüli labdarúgóknak és tévénézőknek sok bosszúságot okozó dél-afrikai hangszer, a vuvuzela európai és magyarországi forgalmazói - a német cégvezetők abban reménykednek, hogy megszereti a Formula-1-es közönség. Itthon egyelőre elég drágán árulják.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon a vb kezdete óta kimondottan nagy az érdeklődés a vuvuzela iránt" - mondta kérdésünkre az egyik hazai forgalmazó tulajdonosa, Vadász Vince, aki egy éve, a Konföderációs Kupa után kötött (nem kizárólagos) szerződést.

Számokat azonban nem volt hajlandó elárulni, csak annyit mondott, bízik benne, hogy a vb után is népszerű marad a termék.

Vadász Vince nem mondta el azt sem, honnan szerzi be az itthon árult vuvuzelákat, de vélhetően az Urbas-Kehrberg GmbH-tól, amely tavaly márciusban szerezte meg az európai forgalmazás jogait, és saját bevallása szerint október óta másfél millió darabot adott el a kontinensen a trombitaszerű, rendkívül erős hangot adó eszközből (ennek nagy részét Németországban).

Nincs panasz a forgalomra

A német céget birtokló egyik üzletember, Gerd Kehrberg - korábban az SC Oberhausen menedzsere - állítása szerint már 2007-ben meglátta a lehetőséget a vuvuzelában. Társa, Frank Urbas azt mondta az AFP hírügynökségnek, Németországban elsősorban szupermarketekben és benzinkutaknál árulják a vuvuzelát, és "nem panaszkodhatnak" a forgalomra.

Hozzátette, noha a vuvuzela jelenleg elválaszthatatlanul kapcsolódik a dél-afrikai világbajnoksághoz, nem zárható ki, hogy a torna után új életre kel. "Lehet jövője olyan sportágakhoz kapcsolódva, amelyek már eleve zajosak, mint mondjuk a Formula-1" - vélte Urbas.

3000 forinttól indulnak az árak

A vuvuzelát 2001-ben védette le egy Masincedane Sports nevű, a híradások szerint sportpromócióval foglalkozó dél-afrikai cég, melynek meglepő módon nem lelhető fel hivatalos honlapja az interneten, alapító tulajdonosa, a műanyagipari szakember Neil van Schalkwyk viszont gyakran nyilatkozik.

Forrás: AFP

Magyarországon drága a vuvuzela

A futball-vb előtt, például, azt mondta, hogy 20 millió randos (nagyjából 2,1 millió euró) forgalmat vár a világ legnagyobb sporteseményétől. Ambiciózus cél, különösen annak fényében, hogy termékét a tavalyi Konföderációs Kupa előtt alig ismerték a Dél-afrikai Köztársaságon kívül.

Itthon egyébként 3000 forintért lehet megvenni a műanyagból készült vuvuzelát, ami meglehetősen soknak tűnik annak fényében, hogy Dél-Afrikában 30 és 65 rand (900-1900 forint) között van az ára, és a német forgalmazó honlapján 5 euróért (1400 forint) árul egy darabot.