Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Biztonságra vágynak a befektetők

Vágólapra másolva!
Visszakerült a sapka az olajfúrótoronyra, az Obama kormány benyújtotta fellebbezését, Brüsszel megabírságot rótt ki fürdőszobai kellékeket gyártó cégekre, a Fed kommnuikációja miatt pedig a befektetők a legbiztonságosabbnak tartott amerikai államapíprok felé fordultak - derül ki a külföldi gazdasági lapokból.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban visszaszerelték az olajömlést megakadályozó sapkát, amit szerda éjszaka kellett leszedni, miután nekiment egy mélytengeri robot.

Közben az amerikai igazságügyi tárca a korábbi közlésének megfelelően fellebbezést nyújtott be az kormány olajfúrási moratóriumára vonatkozó határozatát érvénytelenítő bírósági döntés ellen - írja a Reuters. Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró azza indokolta döntését, hogy a az amerikai kormány nem tudta észérvekkel alátámasztani a moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmét.

Biztonságra törekednek a befektetők

Az amerikai jegybank szerepét töltő Fed szerdán nem kápráztatta el a piacokat a várakozásoknak megfelelő - az alapkamat célsávját 0-0,25 százalék közötti sávban hagyó - döntés után publikált kommentárjával. A Fed óvatosságra intett, a jegybankárok szerint a gazdaság csak lassan térhet magához, ezt jelzi az is, hogy egy szerdán megjelent makroadat szerint nagyon kevés lakás talált gazdára. A Fed kommunikációja arra utal, hogy a korábban vártnál hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatot, leghamarabb 2011 elején várható, hogy az amerikai jegybankárok hozzányúljanak a kamathoz - derül ki a Wall Street Journal összefoglalójából.

A Wall Street Journal cikke szerint a Fed prognózisa miatt emelkedett az amerikai állampapírok árfolyama, azaz csökkent a hozamuk. A kétéves papír hozama 0,657 százaékra, ami közel van a Lehman Brothers csődje utáni 0,601 százalékos szinthez. A hozamcsökkenés azt jelzi, hogy a befektetők nagyon óvatosak, és a legbiztonságosabbnak tartott célpontnak tartott amerikai állampapírokat választják annak ellenére, hogy a világpiacon számos attraktívabb hozamot biztosító, ám kockázatosabb eszköz található.

Fürdőszobai kellékeket gyártó cégeket büntetett Brüsszel

Az Európai Bizottság árkartell miatt összesen 622 millió eurós - 510 millió fontos - bírságot szabott ki tizenhét fürdőszobai kellékeket gyártó társaságra - derül ki a BBC cikkéből.

Az összejátszó cégek közül az amerikai Ideal Standard kapta a legjelentősebb, 326 millió eurós büntetést. A uniós testület szerint az Artweger, a Cisal, a Dornbracht, a Duravit, a Duscholux, a Grohe, a Hansa, az Ideal Standard, a Kludi, a Mamoli, a Masco, a RAF, a Roca, a Sanitec, a Teorema, a Villeroy & Boch és a Zucchetti cégek a német, az olasz, a holland, a belga és a francia piacon egyeztettek az árakról, ezzel súlyosan megsértve az uniós versenyszabályokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről