Az IMF szerint nem tér vissza a globális recesszió

Vágólapra másolva!
A piacokat nyugtatta az IMF elnöke egy párizsi konferencián. Dominique Strauss-Kahn úgy véli, nem lesz visszatérő (W alakú) globális recesszió, a spanyol állam eladósodottságtól való félelem pedig eltúlzott.
Vágólapra másolva!

A világgazdaságban nem lesz kettős mélypontú recesszió, bár a kilábalás egyenlőtlen a világ országaiban - mondta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Párizsban, egy európai-kínai gazdasági fórumon.

Strauss-Kahn szerint Kína növekvő gazdasági ereje nyomán a következő években kétségtelenül a világ vezető gazdasági hatalmainak sorába emelkedik. Sürgette az európai országokat versenyképességük növelésére, hozzátéve, hogy az európai növekedés igen gyenge. Az európai államok azt kockáztatják, hogy egy amerikai-kínai kizárólagos párbeszéd kialakulásával háttérbe szorulnak - jelentette ki.

Azt is mondta, hogy a piacok eltúlozzák a spanyol adósságproblémát: az ország államadóssága jelenleg a GDP 53 százaléka, ami viszonylag alacsony, még az euróövezeti küszöbértékként számon tartott 60 százalékot sem éri el.

A G20 országok jövő heti, torontói találkozója apropóján az elnök azt mondta, a G20 nem az egyetlen legitim fóruma a világgazdaság átalakításának. Sürgette a G20 tagjait, hogy egyeztessenek az IMF-fel, amely több mint 180 államot képvisel.