Spanyolország cáfolja, hogy gondjai lennének az államadóssággal

Vágólapra másolva!
Spanyolországnak nincsenek gondjai államadósságának refinanszírozásával és nem igazolható az ezzel kapcsolatos piaci turbulencia,  jelentette ki hétfőn a spanyol költségvetési államtitkár. Carlos Ocana hangsúlyozta: Spanyolországnak nincs szüksége pótlólagos finanszírozásra egyetlen nemzetközi intézménytől sem. Juncker és Barroso is cáfolta, hogy a spanyolok meghitelezését készítenék elő.
Vágólapra másolva!

"A híresztelés hamis és cáfolom" - hangsúlyozta Ocana, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentését kommentálva, amely német kormányzati forrásokat idézve hétfőn azt írta, hogy az EU országai hitellel készülnek segíteni Spanyolországot, és ezen a héten tárgyalnak az ország helyzetéről.

"Spanyolország adósságszintje alacsony. Ugyanakkor teljesen más kérdés, hogy a piacok hogyan játszanak a bizalommal...a piaci felbolydulásnak azonban nincs olyan oka, amely a gazdasági alapokban kereshető" - jelentette ki Carlos Ocana.

Tagadta a hír valóságtartalmát az Európai Bizottság is. Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője kijelentette, nincs ilyen kérés sem Spanyolország, sem más euróövezeti tagállam részéről. Hozzátette: nincs konkrét terv sem arra vonatkozóan, hogy az unió hitellel segítené valamely tagországot.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hetek erőfeszítéseinek köszönhetően immár minden a helyén van ahhoz, hogy szükség esetén egy-egy tagállam uniós segítséghez jusson.Cáfolta a német sajtó értesülését a német pénzügyi tárca is.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját elnöklő Jean-Claude Juncker hétfőn Luxembourgban közös sajtótájékoztatót tartott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. Mindketten megerősítették, hogy az EU-ban nem dolgoznak Spanyolországnak szóló hitelezési terven. Barroso hozzátette, hogy a bizottságnak nincs is szándéka ilyen jellegű tervet készítenie.

Brüsszeli megfigyelők szerint valószínűtlen is, hogy az unió bármilyen módon hozzájárulna, hogy Spanyolország a piacok figyelmébe kerüljön, amíg betölti az EU soros elnökségét. Madridnak ez a megbízatása a hónap végén jár le. Juncker környezetéből hétfőn közölték, hogy a hét legfejlettebb iparú ország (Németország, Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán) pénzügyminiszterei távkonferencián egyeztetnek néhány napirenden lévő gazdaságpolitikai kérdésről. Az euróövezeti illetékes később elmondta, hogy rendszeres, rutinmegbeszélésről van szó, amelynek témái között nem szerepel egyes országok helyzete.