Bóvli szintre minősítette a Moody's Görögországot

Vágólapra másolva!
Meredek visszaminősítéssel a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait a Moody's Investors Service, az EU/IMF-program végrehajtását veszélyeztető kockázatokra hivatkozva. A bejelentés óta gyengül az euró a dollárhoz képest. A görögök nem értik a Moody's döntését.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények besorolása egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű "A3"-as szintről "Ba1"-re módosul a cég listáján. Ez igen agresszív visszaminősítés a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, amelyben már két fokozatnyi osztályzatrontás is ritka.

A Moody's osztályzati metodikájában a "Baa3" a még befektetésre ajánlott legalsó besorolási szint; a Görögországnak most megadott "Ba1"-es fokozat ennél eggyel alacsonyabb, és már a spekulatív sávban van.

Hét főn azt közölte a Moody's, hogy bár az uniós és az IMF segítség hatékonyan eliminálja a likviditáshiány miatti görög fizetésképtelenség rövidtávú kockázatát, és ösztönzi a hiteles és megvalósítható strukturális reformokat, Sarah Carlson, a hitelminősítő elemzője mégis úgy látja, hogy a makrogazdasági kockázatok és az EU/IMF programhoz kapcsolódó kockázatok jobban összhangban vannak az új besorolással.

A görög pénzügyminisztérium értetlenségét fejezte ki, amiért a Moody's a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza. A görög pénzügyminisztérium szerint a bóvli szintre gyengített besorolás nem tükrözi azokat az eredményeket, amelyeket az ország eddig elért államháztartási hiányának a csökkentése terén, és azt sem, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen hatásai lesznek. A görög pénzügyminisztérium kiemelte, hogy a megszorító program végrehajtása jó úton halad, és csökken az államháztartási hiány.

A Fitch nem ront

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - "bóvli" - szintre, "BB plusz"-ra rontotta Görögország adósbesorolásait, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egyelőre nem tervezi rontani Görögország adósi besorolását, jelentette ki a cég egyik vezető elemzője hétfőn. A Fitch Görögország adósi besorolását "BBB mínusz" szinten tartja, ami a legalacsonyabb befektetésre ajánlott fokozat. A besorolás negatív kilátása alapján több mint 50 százalék az esélye a hitelminősítés rontásának.

Gyengül az euró a dollárhoz képest

A Fitch elemzője a Reutersnak azt mondta, hogy nem változtatnak a korábbi állásponton, az év utolsó hónapjaiban veszik elő Görögország kérdését, amikor megvizsgálják, hogy a görög kormány milyen eredményeket ért el megszorító intézkedésekkel, és ennek fényében döntenek az adósi besorolásról.

Este nyolc körül a bankközi devizapiacon egy euróért 1,221 dollárt adtak, délután ötkor azonban még 1, 228 körül mozgott az árfolyam.