Rászólt az EU Orbánékra a Wall Street Journal szerint

Vágólapra másolva!
A forintgyengüléshez és tőzsdei zuhanáshoz vezető kormányzati nyilatkozatok miatt európai tisztviselők telefonáltak Budapestre és figyelmeztették a kormányt, hogy rakja rendbe a pénzügyeket - írja a Wall Street Journal. A tekintélyes üzleti lap idéz egy olyan bennfentes forrást is, aki szerint "abszolút félrevezetőek" voltak azok a fideszes állítások, hogy a költségvetési hiány az előző kormány által megszabott 3,8 helyett 7 százalékra is rúghat idén.
Vágólapra másolva!

Terjedelmes cikket közölt a Wall Street Journal tekintélyes üzleti lap az elmúlt napok zavaros magyarországi pénzügyi történéseiről. Az írás szerint amikor csütörtökön és pénteken az államcsődhöz közeli helyzetről szóló fideszes és kormányzati nyilatkozatok miatt zuhanni kezdett a forint, európai tisztviselők telefonáltak a kormánynak, és figyelmeztettek, hogy rendbe kell tenni a pénzügyeket. A lap a "helyzetet ismerő" forrásokra hivatkozik, és a telefonhívások kezdeményezőiről sem közöl részleteket, de a nemzetközi sajtóban "európai tisztviselők" névvel rendszerint az Európai Unió tisztviselőit szokták jelölni.

A piacok ideges reakcióját az váltotta ki, hogy csütörtökön Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy államcsődhöz közeli helyzetben van az ország, majd pénteken ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is megerősítette. Ennek hatására zuhant a forint árfolyama és elemzők szerint nemcsak a magyar, hanem a New York-i tőzsde gyenge szereplése is annak volt betudható, hogy a befektetők megrémültek, egy újabb Görögországgal - amely súlyos pénzügyi válságban van - kell szembenézniük.

Szombaton az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője, Varga Mihály cáfolta, hogy valóban államcsődhöz közeli helyzetben lenne az ország, és bejelentette, a kormány egy olyan akciótervet készít, amelynek célja az előző kormány által megszabott 3,8 százalékos költségvetési hiánycél tartása. Ez nagy fordulatot jelentett, korábban ugyanis fideszes politikusok hónapokon át arról beszéltek, hogy a kormány meghamisította az adatokat, ezért ez a cél nem tartható, és a hiány akár 7 százalékos is lehet.

A Wall Street Journal ugyanakkor idéz egy nemzetközi tisztviselőt - aki a lap szerint ismeri a költségvetés helyzetét, valamint a magyar kormány tárgyalásait a Magyarországnak hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val -, és ő azt állítja, hogy ezek a 7-7,5 százalékos számok "abszolút félrevezetőek". A névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint ha Orbán nem tenne semmit az állami kiadások féken tartására, akkor is csak kicsivel haladná meg a hiány a 3,8 százalékot.

A cikk idézi Oszkó Péter előző pénzügyminisztert is, aki a lapnak azt mondta, pénteken felhívott kormányzati tisztviselőket és figyelmeztette őket, hogy rendkívül veszélyes államcsődről beszélni és Magyarorszgot Görögországhoz hasonlítani. Oszkó szerint a tisztviselőket nem hatotta meg a hívása. "Nem fogták fel, hogy bajban vagyunk. Olyan zűrzavart okoztak, ami az egész eurózónát bajba sodorta" - idézte Oszkót a Wall Street Journal.