Oroszország ausztrál dollárral bővítené tartalékát

Vágólapra másolva!
Obama megszünteti az amerikai gazdaság köolajfixációját, és mindent megfizettet a BP-vel, a spanyol szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, Oroszország most először ausztrál és kanadai dollárral bővítheti devizatartalékát- külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök először beszélt ovális irodájából televízión keresztül az amerikai néphez kedden este, amikor is bejelentette, hogy teljesen helyreállítják a Deep Horizon katasztrófája következtében több százmillió liter kőolajjal szennyezett Mexikói-öbölt, és megakadályozzák az ökoszisztéma évtizedekig tartó hanyatlását, írja a Wall Street Journal.

Forrás: AFP

Az elnök elmondta, hogy egy helyreállítási alap létrehozását követeli a BP-től, amit egy független szakértő fog vezetni, hogy a kártérítést kérő helyi közösségek igényeit azonnal kezelni tudják. Obama az olajipar szövetségi felügyeletét is szigorítani fogja, és a katasztrófa szerinte azt is jelzi, hogy "kezelni" kell Amerika kőolajfüggőségét.

Általános sztrájkot jelentettek be szeptember 29-re a spanyol szakszervezetek a kormány által tervezett munkaerőpiaci reformok miatt. Az intézkedéseket szerdán ismerteti a kormány, írja a bbc.co.uk.

A reformról történő egyeztetések a kormány és a szakszervezetek között két évvel ezelőtt zsákutcába jutottak. A spanyol kormány szerint a munkaerőpiaci reformok segítenek az országnak kikecmeregni a válságból, és jelentősen csökkentik majd a 20 százalékos munkanélküliséget. A szakszervezetek szerint azonban a tervezett intézkedések sérteni fogják a dolgozók jogait.

Ausztrál és kanadai dollárral bővíthetik most először devizatartalékukat az oroszok, miután a dollár és az euró is egyre kiszámíthatatlanabbul mozog. "Az ausztrál dollárról most tárgyalunk" - nyilatkozta Alexei Ulyukayev, az orosz központi bank alelnöke a Bloombergnek kedden este. "A kanadai dollár bevezetéséről már döntöttünk, de még nem kezdtünk tranzakciókba a devizával." - mondta az alelnök. Az amerikai dollár az orosz devizatartalék 47 százalékát, az euró 41 százalékát, az angol font 10 százalékát, a japán jen pedig 2 százalékát teszi ki Ulyukayev novemberi tájékoztatása szerint.