Kevesebb az szja- és az ÁFA-bevétel idén májusban

Vágólapra másolva!
Általános forgalmi adóból az idén májusban 192,9 milliárd forint bevétele keletkezett a központi költségvetésnek, amely 83,8 százaléka az egy évvel korábbinak. Személyi jövedelemadóból 15 százalékkal kevesebb folyt be, mint tavaly májusban. Az államháztartás egyenlege az idei első öt hónapban 736,2 milliárd forintos deficitet mutatott, az éves előirányzat 84,6 százalékát.
Vágólapra másolva!

Jövedéki adóból a májusban realizált bevétel 64 milliárd forintot tett ki, amely mintegy 10 százalékkal kevesebb az egy évvel előbbi bevételnél. Az üzemanyagok esetében 42,7 milliárd forint jövedéki adóbevétel keletkezett, ami a bázist 4,4 százalékkal haladta meg. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele májusban 154 milliárd forint volt, amely a 172,7 milliárd forintos bruttó befizetés és a 18,7 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 27,5 milliárd forinttal, 15,2 százalékkal kevesebb a 2009. év májusi bevételénél.

Az szja-befizetések mérséklődését elsősorban az adóterhelés 2009. július 1-jétől és 2010. január 1-jétől megvalósított csökkentése, illetőleg az adózók 2009. évi adó elszámolásával kapcsolatos befizetésének visszaesése eredményezte. A kiutalások hátterében lényegében a 2009. évi adó elszámolásával összefüggő visszaigénylések állnak.

A központi költségvetési szervek bevételei májusban 78,3 milliárd forintot tettek ki, ez az előző évi májusi bevétel 151,0 százalékát. Ebben a hónapban a különféle működési és felhalmozási célú pénzeszközátvételek és támogatásértékű bevételek összesen 35,7 milliárd forintot tettek ki, lényegesen meghaladva az előző év azonos hónapjának ilyen jellegű bevételeit.

Majdnem 40 milliárd családtámogatásra

A működési bevételek májusban 27,3 milliárd forint körül alakultak. Előző évi előirányzat-maradványként májusban közel 12,7 milliárd forintot vettek át, amely szintén jelentősen magasabb az előző év azonos időszakának előirányzat-maradvány átvételénél. A fennmaradó részt a kamatbevételek, kölcsönök igénybevétele, valamint a nem azonosított, függő, átfutó és kiegyenlítő bevételek tárgyhavi forgalma tette ki.

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint az egyedi és normatív támogatásokra fordított kiadások összege májusban 21,2 milliárd forint volt, amelyből a mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalására 21,6 millió forintot, az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 540,1 millió forintot fizettek ki, míg a fennmaradó részt a helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítéséhez használták fel.

A közszolgálati műsorszolgáltatás támogatásának éves összege magában foglalja a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Távirati Iroda Zrt., valamint a Média közalapítványok támogatását, illetve az üzemben tartási díj pótlását. Erről az előirányzatról 2010 májusában 3,5 milliárd forint kifizetés történt.

A fogyasztói árkiegészítésre fordított kiadások összege májusban 9,4 milliárd forintot tett ki, ami minimális mértékben haladta meg az előző év hasonló időszakát. A lakásépítési támogatás 2,7 milliárd forint volt, nem sokkal több előző év hasonló időszakánál. Családi támogatásokra májusban 37,8 milliárd forint utaltak át a folyósítást végző szervek részére.

Nagyobb a hiány mint tavaly ilyenkor

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az idei első öt hónapban 736,2 milliárd forintos deficitet mutatott, az éves előirányzat 84,6 százalékát. Tavaly, az év azonos időszakában az államháztartás hiánya az éves előirányzat 61,3 százalékát tette ki, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a végleges adatokat a honlapján.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - május havi hiánya 99,2 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 79,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 8,2 milliárd forintos deficittel zártak. A központi költségvetés hiánya 2009 május végéig 67,5 százalékban teljesült, ehhez az arányhoz képest most az egész évre tervezetthez képest a költségvetési deficit már a tervezett 87,1 százalékát teszi ki.

A költségvetési szervek kiadásai májusban mintegy 184,5 milliárd forintot tettek ki. Ez az összeg az előző évi május havi kiadásokat 10,0 százalékkal haladta meg. Az összes kiadásból ebben a hónapban is a legtöbbet, mintegy 93,7 milliárd forintot személyi juttatásokra és járulékaikra fordították. Dologi kiadásokra 60,7 milliárd forintot költöttek az intézmények, meghaladva az előző év azonos időszakának ilyen jellegű kiadásait. Intézményi beruházási kiadásokra is többet (11,7 milliárd forintot) fordítottak májusban.