Mínuszban zártak az amerikai tőzsdeindexek a G20 csúcson bejelentett költségvetési szigorítások miat

Vágólapra másolva!
Mínuszban zártak a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek hétfőn este. Gyengülésük oka lehet, hogy a G20-csúcson bejelentették a legerősebb gazdaságok, hogy lefaragják a költségvetési deficitjeiket, vagyis vége a méregdrága kormányzati élénkítéseknek.
Vágólapra másolva!

Negatív tartományban fejezték be a hétfői kereskedést a fontosabb amerikai tőzsdemutatók. A 30 vezető vállalat részvényét követő Dow Jones Industrial Average (DJIA) 0,05 a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 0,13 és a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 0,2 százalékos mínuszban zárt.

A fényűző körülmények között a világ legerősebb gazdaságú országait tömörítő érdekegyeztető fórumon azt a döntést hozták az országok, hogy 2013-ra megfelezik a költségvetési hiányukat és 2016-ig stabilizálják az államadósság szintjét. A G20 ülés lényege az volt, hogy kiderüljön, merre indul tovább a világgazdaság a válságkezelés után. A deficitcsökkentő politika ugyanis azt üzeni a piacoknak, hogy a kormányok véget vetnek a költséges gazdaságélénkítésnek és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

Német szigor, amerikai fellendülés

A költségvetések rendbehozatalát az európai országok, élükön Németország képviselte nagy erőkkel. Ennek az oka főleg az, hogy az európai gazdaságok legnagyobb kihívása jelenleg az eladósodottság mértékének csökkentése. A görög adósságválság és következményei jelentősen behatárolták a kormányok költségvetési mozgásterét, ennek köszönhetően több vezető gazdaság (német, brit, francia) is komoly takarékossági programokat indított.