Gázvita: Minszk kifizette a teljes tartozást

Vágólapra másolva!
Fehéroroszország kifizette Oroszország felé fennálló tartozását, a gáz teljes volumenben érkezik Európában. A tranzitdíj kérdését azonban továbbra sem rendezte a két fél.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások miatt felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak - jelentette Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a Washingtonban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnöknek csütörtökön.

A helyzet azonban ezzel nem oldódott meg teljesen. Minszk ugyanis a tranzitdíjból származó követeléseinek kiegyenlítését követeli a Gazpromtól, amelyek viszont nem az érvényes szerződésben foglalt feltételekből következnek, és azzal fenyegetőzik, hogy ha a Gazprom nem fizet, újra leállítja a Fehéroroszország területén Európa felé áthaladó tranzitot.

Minszk moszkvai idő szerint csütörtöki 14 óráig adott haladékot a Gazpromnak a hiányzó összeg kifizetésére azzal, hogy ezt követően korlátozza a tranzitot. (Korábban már beszámoltunk arról, hogy a gázvita miatt a Gazprom hétfőn 15, kedden pedig 30, majd szerdán délelőtt 40 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségét a Gazprom.)

Putyin nyugodt légkört szeretne

Vlagyimir Putyin kormányfő a gázvitáról azt mondta, a lehető legjobb légkörű tárgyaláson kell megvitatni a nyitott kérdéseket, ha vannak ilyenek. Sajnálkozásának adott hangot, hogy éppen egy olyan országgal keletkezett vita, amelyhez "Oroszországot megkülönböztetett viszony fűzi", s amely a legolcsóbb áron jut a földgázhoz. Putyin kijelentette: Oroszország azzal, hogy nem hajtja be az exportvámot, évi 1,2 milliárd rubel bevételtől esik el.

A kormányfő ezzel valószínűleg a fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes korábbi kijelentésére reagált, aki hétfőn azt mondta, szeretnék, ha Oroszország a saját belső piacán érvényes áron szállítana gázt nekik is, ahogy azt korábban is tette. A csütörtöki moszkvai lapok közölték, gázvitának nyilvánvalóan politikai okai vannak. Oroszország így gyakorolt nyomást Aljakszand Lukasenka fehérorosz államfőre, aki kitartóan akadályozza a Kazahsztánnal tervezett hármas vámunió létrehozását.