Nem tart ezentúl sajtótájékoztatót az államháztartási adatokról Matolcsy

Vágólapra másolva!
Új, az eddigi pénzügyminisztériumokétól eltérő gyakorlatot vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartási adatok  nyilvánosságrahozatalában. Az előző kormányok alatti gyakorlat az volt, hogy a jelentések nyilvános publikálása mellett élő sajtótájékoztatót is tartott a minisztérium. Matolcsy minisztériuma júniustól csak online teszi közzé az államháztartás számait. AWall Street Journal szerint ez is azt mutatja, hogy a kormány nem tanult a Kósa-ügyből, és még mindig rosszul kommunikál.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) változtatni fog a volt Pénzügyminisztérium államháztartási adatok közzétételével kapcsolatos gyakorlatán, a friss havi államháztartási adatokat azonban továbbra is publikálja a minisztérium, elektronikus fórum keretében.

A minisztérium közlése alapján az államháztartási adatokkal kapcsolatos korábbi pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatók helyett a jövőben korszerű, elektronikus fórum formájában biztosítja majd a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakújságírók interaktív tájékoztatását. A tárca honlapjának címe www.ngm.gov.hu és www.pm.gov.hu.

Az előző kormányok alatti gyakorlat az volt, hogy a jelentések nyilvános publikálása mellett élő sajtótájékoztatót is tartott a minisztérium, melyen rendszerint a pénzügyminiszter ismertette az adatokat. Az új gyakorlat megkapta az elsőnegatív nemzetközi visszhangot is: Magyarország új kormánya még mindig nem tudja, hogyan kell kommunikálni címmel közölt cikket a Wall Street Journal egyik blogja.

Nem tanultak a Kósa-ügyből

A cikkben a szerző kifejti, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben, amikor a befektetők árgus szemekkel figyelik egy-egy ország államháztartási adatait, akkor felrakni a májusi adatokat mindenféle előzetes értesítés nélkül az államkincstár honlapjára, az egy újabb kommunikációs melléfogás. A Kósa-ügy úgy látszik még sem volt elég tanulságos az új kormány számára, jegyzi meg az írás.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - május havi hiánya 99,2 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 79,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 8,2 milliárd forintos deficittel zártak. A központi költségvetés hiánya 2009 május végéig 67,5 százalékban teljesült, ehhez az arányhoz képest most az egész évre tervezetthez képest a költségvetési deficit már a tervezett 87,1 százalékát teszi ki, közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium a végleges adatokat a honlapján.

Az éves szinten előirányzott hiány 85 százalékánál tartunk

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az idei első öt hónapban 736,2 milliárd forintos deficitet mutatott, az éves előirányzat 84,6 százalékát. Tavaly, az év azonos időszakában az államháztartás hiánya az éves előirányzat 61,3 százalékát tette ki.

A költségvetési szervek kiadásai májusban mintegy 184,5 milliárd forintot tettek ki. Ez az összeg az előző évi május havi kiadásokat 10,0 százalékkal haladta meg. Az összes kiadásból ebben a hónapban is a legtöbbet, mintegy 93,7 milliárd forintot személyi juttatásokra és járulékaikra fordították. Dologi kiadásokra 60,7 milliárd forintot költöttek az intézmények, meghaladva az előző év azonos időszakának ilyen jellegű kiadásait. Intézményi beruházási kiadásokra is többet (11,7 milliárd forintot) fordítottak májusban.