Kisebb pénzekre pályázhat Budapest

Vágólapra másolva!
Jövő év elejétől kisebb öszegű uniós támogatásokra pályázhat Budapest, az év hátra lévő részében pedig jelentősen módosul a nagyvállalatok támogatáspolitikája is.
Vágólapra másolva!

Az uniós támogatáspolitika változása már az idén új helyzetet teremt a Deloitte Zrt. szerint a nagyvállalatok számára, a nekik szóló pályázatok nagy része, így például a kapacitásbővítést támogató társfinanszírozott kiírások az idei év második felétől a tervek szerint teljesen eltűnnek, a kutatásfejlesztést ösztönző kiírások keretrendszere pedig jelentősen átalakul.

Kisebb pénzek Budapestnek

A Deloitte közleménye alapján közeleg egy másik fontos dátum is: 2011. január 1-től az uniós előírásoknak megfelelően jelentősen csökken a beruházások támogatási intenzitásának maximuma Budapesten.

A Deloitte szerint érdemes még az idén dönteni a budapesti helyszínű fejlesztésekről, hiszen január 1-től ezeknél a beruházásoknál jelentősen csökken a támogatási intenzitás egy évekkel ezelőtti döntésből adódóan. Akkor még azt feltételezték, hogy 2011-től Budapest bruttó hazai termékben (GDP) kifejezett átlagos gazdasági teljesítménye a korábbi évekhez képest kevésbé lesz elmaradva az Európai Unió átlagos GDP-jétől.

Kifutó pályázatok

A közlemény idézi Márkus Csabát, a cég kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatóját, aki közölte, az elképzelések szerint június 21-től mindössze öt héten keresztül áll majd nyitva az egyik legnépszerűbb EU-társfinanszírozott nagyvállalati kapacitásbővítő pályázat, amelynek célja a komplex vállalati technológiafejlesztés támogatása.

A támogatás Budapest és Pest megye területén kívül megvalósított beruházások számára lesz elérhető, többek között az eszközbeszerzés, infrastrukturális és ingatlan-beruházások, ingatlan bérleti díj, vagy például marketing és humán fejlesztések címén elszámolható költségek maximum 35 százalékáig. Az elérhető támogatás mértéke 150 millió forinttól akár 400 millió forintig is terjedhet.

A szakember kifejtette: a pályázat várható népszerűsége és a rövid határidő gyors döntésre sarkallják a vállalatokat, lépni pedig azért is érdemes, mert ezek a pályázatok jó eséllyel az utolsók lesznek a maguk nemében. Az idei év második felétől az ilyen típusú kiírások teljesen el fognak tűnni.