Mire ügyeljünk a klíma vásárlásakor és használatakor?

Vágólapra másolva!
Bár az idei nyár eddig soha nem látott esőzéseket hozott inkább, biztosak lehetünk abban, hogy a kánikulát sem ússzuk meg. Hamarosan ismét slágertéma lesz a klímaberendezések beszerzése és használata - hogy mire figyeljünk, ebben asunk tippeket olvasóinknak az Energia Klub segítségével.
Vágólapra másolva!

Ha a nyári hőség mérséklésénél mindenképpen ragaszkodunk a klímaberendezéshez, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, alacsonyabb energiafelhasználásút - tanácsolja az Energia Klub.

A választáskor gondoljuk át mekkora a hűteni kívánt helyiség, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen a helyiség hőszigetelése. A kinti hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk. Ha működik a klíma, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre kényszeríti a berendezést!

Így méretezzük a berendezést!

Az átlagos tájolású és építésű lakás vagy ház helyiségeinél légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Egy 30 négyzetméteres, 2,7 méter magas szoba esetében ez 81 köbmétert jelent, amihez tehát 2,5 KW-os teljesítmény dukál. 130 négyzetméternél ugyanez az érték már 10,5 KW.

Amennyiben nem átlagosak a körülmények, például déli fekvésű a helyiség nagy felületű ablakokkal, úgy légköbméterenként inkább 40 Wattos teljesítménnyel számoljunk. Amennyiben a helyiségben nagyteljesítményű fényforrások, hőt kibocsátó gépek és berendezések is vannak, érdemes szakember segítségét kérni a hűtési teljesítmény kiválasztásához.

Duplázhatja a villanyszámlát

A klímaberendezések rengeteg energiát fogyasztanak: a lakás mesterséges hűtése több mint kétszeresére emelheti a havi villanyszámlát! Egy átlagos klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, azaz nagyjából havi 8-10 ezer forinttal magasabb nyári villanyszámlára számíthatunk. Sőt, működésük szemkiszáradást, megfázást okoz, nem beszélve a zajterhelésről.

Kiegészítő takarékos megoldások

Aki szakítani akar a magas számlákkal az már egy jól megválasztott külső árnyékolóval ( redőnnyel) is egyszerűen szabályozhatja a lakás hőmérsékletét. A leghatékonyabbak a mozgathatóak (redőny, zsaluzat, napárnyékoló), amelyekkel a nyári hőségben akár tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal, például a szalag-, pliszéfüggönnyel, reluxával. Ha lehetősége van rá, ültessen fákat a ház köré! Az északi oldalra telepített örökzöldek a téli szelektől védenek, a déli oldal lombhullató fái télen átengedik a napsugarakat, nyáron ellenben árnyékot adnak.

Meghülést és fertőzést okozhat

Szakorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy számos megbetegedést okoznak a kánikulában a légkondicionálók. Amikor a nagy melegből olyan helyiségbe lépünk be, ahol több mint 10 Celsius-fokkal hűvösebb van, mint a szabadban, a gyorsan lehülő nyálkahártyán a baktériumok és vírusok könnyebben képesek megtelepedni.

A hosszú ideig nem használt, tisztítás nélkül újraindított berendezések pedig szétszórják a baktériumokat, kórokozókat, amelyektől olyan betegségeket kaphatunk mint a legionella, a tüdőgyulladás és a hörghurut.

Mielőtt bárki elrettenne a klímaberendezések használatától, gyorsan szögezzük le, hogy hasonlóan más szolgáltatásokhoz, semmi bajunk nem lehet, ha betartjuk az előírásokat. A légkondicionáló berendezésekkel kapcsolatos további hasznos tanácsok olvashatók az Energia Klub honlapján, kapcsolódó témákban pedig itt.