FT: Bekeményítene az euró védelmében az uniós főbankár

Vágólapra másolva!
A Financial Times úgy tudja, hogy az európai jegybank elnöke hétfőn bejelenti azokat a javaslatait, amellyel szerinte helyre lehet állítani az euróba vetett bizalmat - Trichet szerint nagyobb szigorra van szükség, de rögzíteni kell, hogy senkit nem lehet kidobni a monetáris klubból.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) első embere hétfőn az Európai Parlamentben bejelenti azokat a javaslatokat, amellyel az eurózóna jegybankja elejét venné a mostanihoz hasonló adósságválság kialakulásának - értesült a Financial Times (FT).

A londoni üzleti lap szerint Trichet részletekbe feltehetően nem bocsátkozik majd, de a bankaelnöki beszéd megmutatja majd, hogy miképp mentené meg Trichet a 11 évesen már komoly válságjeleket mutató uniós pénzt, az eurót.

Az EKB állítólag tételesen ki akarja zárni annak a lehetőségét, hogy egy államot akarata ellenére eltávolítsanak az eurózónából, még abban az esetben sem, ha ez esetleg az egész térség stabilitását lazíthatja. A tervezet szerint az eurózóna pénzügyininiszterei a költségvetési fenntarthatóság őreivé lépnének elő, de a kormányok adó- és kiadási politkáját egy független ügynökségnek is meg kellene vizsgálnia.

A bank azt is szeretné elérni az FT szerint, hogy a költségvetési szabályokat megszegő tagállamok az eddigieknél komolyabb büntetésekkel legyenek kénytelen számolni.

Az FT szerint Trichet szavai minden bizonnyal komoly visszhangot váltanak majd ki az uniós vezetőkből - a vita amúgy már régóta tart, és jó eséllyel októberben ér majd a csúcspontjára, amikor Herman Van Rompuy, az EU elnöke bemutatja az uniós gazdaságirányításról szóló jelentését. Az álláspontok eltérnek egymástól, Berlin például a kormányok saját felelősségét hangsúlyozná, Párizs pedig a kooperációt erősítené.