Tovább szárnyal a svájci frank a devizahitelesek bánatára

Vágólapra másolva!
A svájci frank kedden is folytatta az erősödést, az izmosodás a napokban vált igazán intenzívvé, miután a svájci jegybank megváltoztatta árfolyampolitikáját. A forint ezzel párhuzamosan azonban nem erősödik az euróval szemben, ezért a devizahitellel rendelkező háztartásoknak többletkiadásokkal kell számolniuk.
Vágólapra másolva!

Kedden 205 forintba került egy svájci frank, ami 10 forinttal ugyan elmarad a tavaly márciusi csúcspontoktól, de éves szinten így is rekordközeli értéknek számít.

A viszonylag magas frankárfolyamot az okozza, hogy a svájci pénz soha nem látott szintre erősödött az euróval szemben, és mivel a devizahitelesek számára hátrányos mozgást a jelek szerint a forint egyelőre nem tudja kompenzálni, így a frankhiteleseknek fel kell készülniük a törlesztőrészletek emelkedésére.

A válság szülte

A svájci frank a válság során fokozatosan erősödött a nemzetközi piacon, mert a befektetők biztonságos menedéknek tekintették más devizákkal szemben.

Márciusban a nemzetközi devizapiacon elterjedt egy pletyka, miszerint a Svájci Nemzeti Bank véget vet a frank erősítését célzó politikának, mert úgy érzi, a gazdaság elég lendületet kapott már, nem kell az ő segítsége ekkora mértékben. (A svájci jegybank - a világ többi országához hasonlóan - segíteni próbálja az ország gazdaságát, aminek egyik módszere, hogy kamatcsökkentéssel és euró vásárlásával gyengítik svájci frankot.)

A pletykákat akkor még cáfolta Philipp Hildebrand jegybankelnök, aki közölte, nagy mennyiségű külföldi devizát vásárolhatnak a frank gyengítése és az infláció egészséges szintre emelése érdekében. "Nem engedjük a defláció (árszínvonal-csökkenés - a szerk.) kockázatát újra felbukkanni, ez az álláspontunk kristálytiszta" - közölte márciusban a jegybankelnök.

Az SNB már nem fékezi a frankot

A múlt csütörtökön azonban megváltozott a svájci jegybank álláspontja, az SNB bejelentette, ha a frank erősödése deflációval fenyeget, akkor lépni fog a jegybank. Hildebrand jegybankelnök pedig közölte, egyelőre nincs deflációs kockázat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a svájci jegybanknak nincs ellenére, hogy a frank erősödjön.

A piac egyből reagált arra, hogy a svájci jegybank nem kíván fellépni az nemzeti deviza erősödése ellen, a piaci szereplők még jobban rákaptak a biztonságos célpontnak tartott frankot. Ennek eredményeként a frank euróhoz mért árfolyama kedd délután már 1,36-os szint alá került, míg egy évvel ezelőtt még 1,52, januárban pedig 1,48 körül ingadozott.

A svájci frank erősödött a forinttal szemben is, kedden délután 205 forintnál járt a jegyzés, ami az éves csúcs közeli értéket jelent. A Magyar Nemzet Bank hivatalos középárfolyama szerint kedden a svájci frank 204,85 forint volt, ennél magasabb kurzusra tavaly március elején és végén volt példa, amikor a forint mélybe zuhant, és az euró jegyzése bőven 300 forint felett mozgott.

A frank szárnyalását jól mutatják a válság előtti időszakkal való összevetések. Két évvel ezelőtt június 23-án az euró hivatalos középárfolyama 238, a svájci franké 147 forint volt, azóta tehát a közös európai deviza 17, a frank pedig közel 40 százalékkal erősödött. Ez pedig elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartásokat érinti érzékenyen, a legtöbb hitelt ugyanis ebben a devizában vették fel. A frankdrágulás pedig növeli a havi kiadást, az árfolyammozgásból adódó változást ugyanis automatikusan érvényesítik a bankok a tölresztőrészletben.