Elmarad a nyári szünet a General Motorsnál

Vágólapra másolva!
Az amerikai  piac fellendülése miatt elmarad a nyári szünet a General Motorsnál (GM).
Vágólapra másolva!

Az amerikai társaság 11 üzeméből 9-ben június 28. és július 8. között is folytatják a termelést, az ilyenkor szokásos karbantartási munkák helyett. A GM így 65 ezer darabbal több autót gyárt. A The Wall Street Journal című gazdasági lap szerint az extra bevétel 1,5 milliárd dollár lehet.

A recesszió múlásával visszatért vásárlókedv miatt új műszakokat kellett bevezetni, a dolgozók sokat túlóráznak, és a gyártósorok sebességét a növekvő kereslethez igazították - mondta Diana Tremblay, a GM termelési igazgatója.

A versenytársak is bővítik a kapacitásokat, a Toyota például Mississippi államban befejezi egy új üzem építését, amit a válság miatt hagytak félbe. Ott a japán gyártó sikermodelljét, a Corollát gyártják majd 2011-től.

A GM az év első öt hónapjában 15 százalékkal 882 ezerre növelte eladásait az amerikai piacon. Egy évvel korábban még a csőd szélén egyensúlyozott a társaság, az üzemek közel két hónapig nem termeltek, és végül csak közpénzből finanszírozott tőkeinjekcióval sikerült talpra állítani a céget. Az idei első negyedévet már 865 millió dolláros adózás utáni nyereséggel zárta a társaság, amely elég erőt érez magában ahhoz, hogy egyedül szervezze át az Opelt és a Vauxhallt, európai leányvállalatait, amelyek szanálásához korábban több mint 3 milliárd euró állami támogatást igényelt.