Vágólapra másolva!
Csütörtökön rekordszinten zárt New Yorkban az aranyár, a nemesfém jegyzését az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmak vitték fel.
Vágólapra másolva!

Augusztusi lejáratra 1248 dollárba került csütörtökön a piac zárásakor New Yorkban egy uncia arany, ami több mint 18 dolláros, vagyis 1,5 százalékos emelkedést jelentett napi szinten. Ez soha nem látott szintnek felel meg, az eddigi rekordot a június 8-én elért 1245 dolláros szint jelentette. Napközben volt üzletkötés 1252,50 dolláron is, ami szintén soha nem látott napközbeni érték.

A MarketWatch elemzői szerint az arany árát az vitte magasba, hogy a piacokon úrrá lett a bizonytalanság az amerikai gazdaság növekedési kiltásásaival kapcsolatban. A befektetők körében egyre többen vélik úgy, hogy a részvények "túlvásárolttá" váltak, ami a biztonságosnak tekintett arany felé tolta el a keresletet.

Az amerikai növekedési előrejelzéseket az rontotta le, hogy csütörtökön több kellemetlen makroadat is napvilágot látott. Az egyik közzétett adat szerint ugyan júniusban emelkedett a Philadelphia-régió ipari termelését mutató index, de az ütem lassult, miközben a Conference Board arról számolt be, hogy visszafogott növekedésre lehet számítani az Atlanti-oceán mindkét oldalán, és a vártnál több volt a friss amerikai munkanélküliek száma is.

Az arany árának jót tett az is, hogy májusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, és az éves infláció is alacsony maradt, ami arra utal, hogy a mélyben maradhatnak a kamatlábak. Az alacsony kamatokra vonatkozó várakozások azért vitték feljebb az aranyárat, mert a befektetők még a nemesfémen is többet tudnak keresni, mint a kötvényeken - azaz az arany jobb biztonságos befektetésnek bizonyult, mint az állampapírok, így a kereslete is nőtt.