Esett az OTP és a Mol részvények ára

Vágólapra másolva!
A Richter kivételével minden vezető részvény árfolyama esett a csütörtöki kereskedés folyamán. A BUX is 0,7 százalékos gyengüléssel zárt. Elemzők szerint a csütörtöki kisebb eladói hullámnak, így a BUX gyengülésének oka egyrészt a forint gyengülése, másrészt az Egyesült Államokból az utóbbi napokban érkező kedvezőtlen makroadatok.
Vágólapra másolva!

A BUX 149,37 pontos, 0,70 százalékos csökkenéssel, 21 329,96 ponton zárt csütörtökön. A Mol árfolyama 1,78 százalékkal 18 720 forintra esett, az OTP részvények ára 1,07 százalékkal 5 105 forintra csökkent. Az MTelekom részvényei 0,6 százalékkal érnek kevesebbet mint szerdán este. A vezető részvények közül egyedül a Richter erősödött: 0,9 százalékkal érnek többet a gyógyszeripari részvények mint szerdán záráskor. A részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt csütörtökön.

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta: a csütörtöki kisebb eladói hullámnak, így a BUX gyengülésének oka egyrészt a forint - érdemi hírek nélküli - gyengülése, másrészt az Egyesült Államokból az utóbbi napokban érkező kedvezőtlen makroadatok. Hozzáfűzte, hogy ehhez hozzájön még, hogy továbbra sem ismertek konkrét részletek a Magyarországon tervezett bankadóról.

Az üzletkötő szerint ha a jelenleg 5 105 forinton tartózkodó OTP papírok árfolyama 5 050 forint alá csökken, az egy nagyobb esést is magával hozhat. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletágigazgatója elmondta: alacsony forgalom mellett, szűk sávban mozgott csütörtökön a BUX index, a csökkenést a Mol és az OTP papírok vezették.

A nyugat-európai piacokon is negatív hangulat kerekedett felül, miután rekord magasságba ugrott a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása, és a dél-európai országok törlesztésbiztosítási díjai is emelkedtek, mondta Szegner Balázs. A nyugat-európai indexek egy százalék körüli mínuszban tartózkodnak, és gyengülő indexekkel nyitottak csütörtökön a New York-i tőzsdék is.