Eurómilliárdokat menekítenek külföldre a görögök a csődveszély miatt

Vágólapra másolva!
Ciprusi és a londoni bankokba menekítik a pénzüket az államcsődtől tartó görögök, az angol fővárosban az ingatlanokat is keresik.
Vágólapra másolva!

Egyre több pénzt menekítenek Görögországból külföldre az államcsőd veszélye miatti aggodalmak hatására. Az év első négy hónapjában 18,5 milliárd euró áramlott ki az országból a görög nemzeti bank adatai szerint.

Egyedül áprilisban 8,5 milliárd euróval - 268,8 milliárdról 260,3 milliárd euróra - csökkent a görög bankok betétállománya, és a folyamat májusban és június első felében is folytatódott a nemzeti bank adatain alapuló keddi görög sajtóbeszámolók szerint.

Az eurómilliárdok nagy részét a szomszédos Cipruson helyezték el. A másik jellemző célállomás Nagy-Britannia, mindenekelőtt London és környéke, ahol vagyonos görögök az utóbbi időszakban számos ingatlant vásároltak meg.

Az államcsőd veszélye miatti aggodalmakat tovább fokozza, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő hétfőn egyszerre négy fokozattal rontotta Görögország adósosztályzatait.

Hétfőn helyszíni vizsgálatot kezdtek Görögországban az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői az adósságválság kezelésének alakulásáról. A küldöttség jelentésétől függ, hogy megkapja-e Görögország szeptemberben az Európai Unió és az IMF közös, 110 milliárd eurós hitelének következő, 9 milliárd eurós részletét.