Amerikai hírek miatt esett a BUX

Vágólapra másolva!
A nap nagy részében pluszban járt, végül - feltehetően kedvezőtlen amerikai makroadatok hatására - valamelyest gyengül a BUX csütörtökön. Jelentősen drágult a Mol, a többi vezető nagy részvény vesztett az árából az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,21 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 21 412,99 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 20 milliárd forint volt.

A Mol 400 forinttal, 2,20 százalékkal 18 600 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,20 százalékkal 5090 forintra csökkent, forgalmuk 13,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,09 százalékkal 635 forintra esett, forgalma 971,1 millió forint volt. A Richter-papírok ára 850 forinttal, 1,90 százalékkal 43 850 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője elmondta: napközben ugyan erősödött a BUX, ám a délután, az Egyesült Államokból érkező makroadatok hatására csökkenésbe fordult az index. A Mol és az OTP húzóerejének köszönhetően még így is jobban teljesített a BÉT a közép-kelet-európai piacoknál.

Amerikában a vártnál kisebb mértékben nőtt a Conference Board gazdaságkutató intézet májusi összetett konjunktúramutatója, és váratlanul megugrott a munkanélküli segélyt kérők száma is a múlt héten a három hete tartó csökkenés után.

Csáky Attila, az UniCredit Bank kereskedési igazgatója elmondta: csütörtökön élénkebb volt a forgalom a BÉT-en, mint az előző napokban. A Mollal kapcsolatban fontos, hogy körvonalazódni látszik: az orosz Szurgutnyeftyegaz valóban eladná a részesedését, bár továbbra is sok a bizonytalanság a tervezett tranzakció körül - fűzte hozzá a kereskedési igazgató. (Csütörtöki hírek szerint 1,6 milliárd eurós árat tartana jónak az orosz energiaügyi miniszter a Mol-pakettért.)

A nap végi esésről Csáky Attila is úgy vélekedett, hogy azt az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen makroadatok okozták. Ezek nyomán pénteken is kitarthat a negatív hangulat a piacokon - jegyezte meg.