Olcsóbb lett a budapesti irodabérlés

Vágólapra másolva!
A budapesti modern  irodapiacon az erős túlkínálat miatt a bérleti díjak 10-30 százalékkal csökkentek az idén az első negyedévben. 
Vágólapra másolva!

Az Eston International Ingatlantanácsadó elemzése szerint a globális pénzügyi-gazdasági válság hatásai a magyar ingatlanszektort is mélyen érintették, az új fejlesztések leállítása mellett a magán- és a közszféra visszafogta költözési hajlandóságát, az irodapiaci üresedés rég nem látott magasságokba szökött.

A bérlői aktivitás minden szektorban jelentősen visszaesett, az új területekre kötött szerződések száma és volumene jelentősen csökkent. 2010 első negyedévében az irodapiaci bérleti szerződések összvolumenének mintegy felét a bérleti szerződés újratárgyalások tették ki.

A jól prosperáló vállalatoknak ugyan nem okoz alapvetően anyagi nehézséget a jelenlegi bérleti díj megfizetése, a piacon elérhető alacsony bérleti díjak azonban jó apropót kínálnak arra, hogy szerződésük újratárgyalásával kedvezőbb feltételeket alkudjanak ki bérbeadójuknál. A tanácsadó cég elemzése szerint ugyanakkor a kis- és középvállalatok egy részének már annyit romlott a pénzügyi helyzete, hogy a bevételeikhez viszonyítottan 30-40 százalékot kitevő bérleti díj számukra már szinte megfizethetetlen.