Borúlátás az európai piacokon is

Vágólapra másolva!
Negatív fordulatot vett a befektetői hangulat pénteken az európai piacokon. A fél százalékot meghaladó emelkedéssel nyitó főbb európai tőzsdék a kora délután órákban már fél-másfél százalék körüli veszteségben álltak. 
Vágólapra másolva!

Az európai részvényindexeket és ezzel együtt a devizapiaci befektetői magatartást rontó fordulatot a banki részvények árfolyam esése idézte elő a származékos termékek kereskedelmével és a szuverén adósságszolgálati válság mélyülésével kapcsolatban felmerült piaci aggodalmak miatt.

A Societe Generale 6,3 százalékkal, a BBVA 5 százalékkal, a Credit Agricole 3,8 százalékkal gyengült. A devizapiacokon megindult a befektetések áthelyezése a "mentsvár" devizákba, olyannyira, hogy a jennel szemben még a szintén befektetési mentsvárnak tekintett dollár is gyengült.

Enyhén gyengült az euró is a dollárral szemben

Az euró a dollárral szemben a délelőtti 1,2200 körüli árfolyamról 1,21 alá esett, legmélyebb árfolyama 1,2047 dollár volt. Az euró hirtelen gyengülését részben a svájci frank erősödésének, részben pedig a francia miniszterelnök szavainak tulajdonítja a piac. Francois Fillon kijelentette, hogy a maga részéről semmi rosszat nem lát abban, ha az euró/dollár árfolyam eléri a paritást.

A svájci frankkal szemben az euró 1999 januári bevezetése óta legalacsonyabb árfolyamát érte el, történelmi mélypontot állított be 1,3865 frankos árfolyamon. Ezt az utóbbit piaci megfigyelők annak tulajdonítják, hogy a svájci jegybank felhagyott frank gyengítő műveleteivel.

A forint gyengült leginkább

A befektetői hangulatban bekövetkezett fordulat a térségbeli devizákra is gyengítő hatást gyakorolt: a zloty a kora délelőtti 4,09-4,10-es euró jegyzésről 4,18-ra, mintegy 2 százalékkal gyengült, a cseh korona 25,80-as euró jegyzésről 25,98-ra,0,7 százalékkal gyengült. A forint a délelőtti 280 körüli euró jegyzésről egészen 288-ig, mintegy 2,8 százalékkal gyengült.

A forint csütörtökön a délelőtti 273-as euró jegyzésről 282-ig gyengült, de akkor belföldi politikai okok miatt, elszakadva a térségbeli devizáktól. A térségbeli devizákét meghaladó mértékű pénteki gyengülése is ugyanennek a hatásnak tulajdonítható.