Kossuth Rádió: Megvannak a bankadó számai

Vágólapra másolva!
A közszolgálati rádió információi szerint a kormány meghatározta, milyen arányban fizettetné meg a pénzügyi szektor egyes iparágaival a bankadó 200 milliárdosra kitűzött bevételét - bár a számok alighanem változhatnak még. A rádió szerint szeptember 30-ig kell majd befizetni a különadót.
Vágólapra másolva!

Eldöntötte a kormány, hogy milyen arányban veti ki a bankadót a pénzügyi szektor különböző szereplőire - értesült az MR1-Kossuth Rádió. Az új bankadót, melytől 200 milliárd forint bevételt vár a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kabinet gazdasági akciótervének ismertetésekor.

Az adó honlapján megjelent cikk szerint a bankoknak 133 milliárd, a biztosítóknak 36 milliárd forintot kell majd fizetniük. Az MTI is úgy értesült, hogy a bankoktól és biztosítóktól 170 milliárdot várnak. A lízing- és faktoringcégek 12,5 milliárdot, a pénzügyi közvetítők 3,2, az alapkezelők 2,2, a befektetési szolgáltatók 1,1 milliárdot adnának. A Magyar Fejlesztési Bankra 5, a Budapesti Értéktőzsdére 0,2 milliárd jut. A rádió szerint ugyanakkor végleges megállapodás június végére várható, a számok addig még változhatnak.

Erre utal az is, hogy a felsorolásból alapján a 200 milliárdhoz hiányzik 6,1 milliárd. Az eredeti tervek szerint ezt az összeget a takarékszövetkezetektől szedték volna be, de Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő már jelezte, hogy ezen intézményeket - a nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan - kivették az adófizetésre kötelezettek köréből.

Tovább fogják hárítani?

A Kossuth úgy tudja, a pénzt szeptember 30-ig kell befizetni. Állítólag nem három, hanem csak két évre veti ki a kormány a banki különadót, a számítás alapjaként pedig felvetődött a bankok hitelállománya. Szóba jöhetne még számítási alapként a mérlegfőösszeg vagy az adózott eredmény.

Ha kivetik a pénzügyi különadót, minden pénzügyi vállalkozás tovább fogja hárítani, mert nem tudják kigazdálkodni, mondta Mokrai Mihály, a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE) elnöke az MTI-nek. A pénzügyi szféra szereplői túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást; a "bankadó" sokakat veszteségbe döntene, ami miatt egyes szereplők akár ki is vonulhatnak a magyar piacról, írja az MTI. A bankoktól a hírügynökség korábbi információi szerint 120 milliárd forintot vár a kormány.

Nem tartják elfogadhatónak a rájuk kirovandó különadó mértékét a biztosítók sem, Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke szerint, amennyiben 20 milliárd forintnál több jutna a biztosítókra, ezt a szektor nagyobb része nem viselné el károsodás nélkül. A biztosítók továbbra is egyeztetnek a kormány képviselőivel, mondta az MTI-nek Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője.