Az időjárás miatt a termés harmada kieshet a gabonaszövetség szerint

Vágólapra másolva!
A gabonaszövetség előrejelzése szerint az időjárás miatt a tervezett gabonatermés harmada kiesik, ezért a gazdák nem számíthatnak haszonra.
Vágólapra másolva!

Az idei időjárás tragédia a termelőknek, mivel a terméskiesés az idén a gabonaféléknél várhatóan meghaladja majd a 30 százalékot - mondta az MTI-nek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke pénteken.

Mindez azt jelenti, hogy előreláthatólag mintegy 4-5 millió tonna gabonával kevesebb terem kevesebb a szokásosnál, azaz 9-10 millió tonna betakarításával lehet számolni. Ez a mennyiség még mindig elegendő a belföldi ellátás biztosításához. A termelőknek azonban a befektetett pénzük sem térül meg ebben az évben, azaz haszonra egyáltalán nem számíthatnak.

Egy átlagos évben Magyarországon a két legfontosabb gabonaféléből, azaz kukoricából 8-9 millió tonna, míg búzából 4-5 millió tonna az átlagos mennyiség. A kivitel mennyisége évente 2-4 millió tonna. a többi a belföldi felhasználás. Általában a megtermelt mennyiség harmadát lehet eladni külföldön.