Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság ellenzi az európai gazdasági kormány tervét

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament és az Európai Bizottság egyaránt ellenzi az európai gazdasági kormány tervét, amellyel Nicolas Sarkozy francia elnök állt elő, és megnyerte hozzá a német kancellár  támogatását is. Az üzenetnek azért lehet komoly súlya, mert azt az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság illetékesei az unió állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcsértekezlete előtt fogalmazták meg
Vágólapra másolva!

A Financial Times Deutschland német üzleti napilap szerdai értesülése szerint az Európai Parlamentben valóságos "palotaforradalom" tört ki a javaslat hallatán. A gazdasági kormány javaslatát a francia államfő néhány héttel ezelőtt vetette fel azzal az elképzeléssel, hogy az az euróövezet 16 tagállamát foglalná magában.

Németország - és személy szerint Angela Merkel kancellár - kezdetben ellenezte a tervet, később azonban hozzájárulását adta azzal a kikötéssel, hogy az említett európai gazdasági kormánynak az unió mind a 27 tagállamát magában kell foglalnia. Sarkozy és Merkel a hét elején tartott berlini találkozón végül ezt az álláspontot fogadta el.

Megbüntetnék, aki túllépné a 3 százalékos hiányt

A nemzetközi pénzügyi válság, illetve az euróválság kezelése érdekében a német kancellár és a francia elnök hétfőn állapodott meg egy európai gazdasági kormány felállításában. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerint rendkívüli helyzetekben a 27 tagállamnak együttesen kell eljárnia. A két vezető egyetértett abban is, hogy a jövőben átmenetileg meg kell vonni a szavazati jogot azoktól a tagállamoktól, amelyek rendszeresen megsértik a maastrichti szerződés 3 százalékos költségvetési deficitkritériumát.

A német üzleti körök napilapja szerint az Európai Parlamentben - szinte példa nélkül álló módon - valamennyi frakció a szóban forgó intézmény ellen foglalt állást. A parlamenti képviselők azt a nézetet fogalmazták meg, hogy nincs szükség semmifajta új intézményre, az egyes kormányok intézkedéseit a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk, a döntésbe az Európai Parlamentet is be kell vonni, a gazdaságpolitika felügyeletét pedig az Európai Bizottságra kell bízni.

Barroso is ellenzi

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista, illetve szociáldemokrata pártjait tömörítő frakció vezetője az újságnak azt nyilatkozta, hogy a parlament egységesen az európai gazdasági kormány ellen hirdet harcot. A lap értesülései szerint hasonló véleményt fogalmazott meg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Barroso szerint Európa gazdasági kormánya az Európa Bizottság. "Egyes országok nem olvasták a vonatkozó szerződéseket" - érvelt a többi között Barroso, az újság szerint Párizshoz és Berlinhez intézve szavait.

Az újság szerint az üzenet súlyát alátámasztja, hogy azt az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság illetékesei az unió állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcsértekezlete előtt fogalmazták meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről