Picit erősödött a forint, 200 alá került a svájci frank

Vágólapra másolva!
A javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően picit erősödött kedden a forint, ennek eredményeként a svájci frank 200 forint alá került.
Vágólapra másolva!

Kedden pár perccel 20 óra előtt 278,80 forintot kértek egy euróért a devizapiacon, szemben a reggeli 280 forint körüli árfolyammal. Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése 230 forintról 227 forint alá süllyedt, a svájci frank árfolyama pedig 201 frointról 199,50 forintra gyengült.

A forinterősödés elsősorban a nemzetközi piacokon uralkodó pozitív hangulattal, ezen belül az euró dollárral szembeni erősödésével magyarázható. Az euró/dollár keresztárfolyam 1,23-as szint fölé került, míg alig egy héttel korábban még 1,19 dollár alatt volt a kurzus.

Elemzők szerint az utóbbi napokban megjelent kedvező makrogazdasági adatok hatására erősödő befektetői bizalom javította az euró árfolyamát, és a lendületet az is csak rövid időre törte meg, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő hétfőn egyszerre négy fokozattal rontotta Görögország besorolását. Az euró dollárral szembeni erősödése azt jelzi, hogy a befektetők kockázatvállalóbbak lettek, így a rizikósabbnak tartott devizákból, így például a forintból is többet vásárolnak.

Komoly aktivitásról azonban nincs szó a piacon - derült ki a Commczerbank délelőtt kiadott piac kommentárjából, ami lénygeében azt jelenti, hogy a jelenlegi forintpiaci forgatókönyv szerint a magyar deviza a külföldi hangulatnak megfelelően tesz egy kisebb lépést a pozitív vagy a negatív irányba.