Simor András havi hatmilliót bukik Orbán terve miatt

Vágólapra másolva!
A közszférában bevezetendő bérplafon miatt a jegybankelnök bruttó fizetése havi 6 millióval csökken.
Vágólapra másolva!

Az Orbán Viktor által kedden bejelentett intézkedések között szerepel, hogy havi bruttó kétmillió forintos bérplafont vezetne be a kormány a közszférában. A kormányfő külön kiemelte, hogy ez a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is vonatkozik.

A lépés eredményeként a fideszes politikusok és a kormányfő által is sokat kritizált Simor András bruttó fizetése több mint 6 millióval fog csökkenni. A jegybankelnök január végén publikált vagyonnyilatkozatából ugyanis az derül ki, hogy tavaly MNB-elnökként havi adóköteles jövedelme 8 011 800 forint volt.

A többi jegybankár is milliókról kénytelen lemondani

A jegybankban nem csak az elnök jár rosszul az új szabállyal: az MNB alelnöke, Király Júlia vagyonnyilatkozata alapján több mint havi 6 millió forint adóköteles jövedelemre tett szert tavaly, ebből 5,7 millió volt a jegybanki fizetés, azaz havonta 3,7 millió forinttal kevesebb lesz a bruttó fizetése, ha életbe lépnek a kedden bejelentett szabályok. A másik MNB-alelnök, Karvalits Ferenc 6,5 millió forintot kapott tavaly havonta, tehát nála 4,5 millió lesz a havi mínusz.

A döntéshozó testület, a monetáris tanács további tagjai - Neményi Judit, Bánfi Tamás, Csáki Csaba és Bihari Péter - szintén havi bruttó 2,8 millió forintot kapnak, ebből adódóan havonta 800 ezer forinttal lesz kevesebb az jegybanktól kapott adóköteles jövedelmük. (A jegybankárok vagyonnyilatkozatának vizsgálatakor csak a jegybanktól kapott fizetéseket vettük figyelembe, a különböző oktatási intézményektől és egyéb szervezetektől kapott jövedelmüket nem.)

Nem véletlenül emelte ki az MNB-t Orbán

Simor Andrást a választások óta támadják fideszes politikusok köztük Orbán Viktor. A második fordulót követő hétfőn, április 26-án Orbán Viktor azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye". Orbán nem mondta ki ugyan Simor András jegybankelnök nevét, de nem sok kétséget hagyott azzal kapcsolatban, hogy az offshore cégügyei miatt korábban sok kritikát kapott bankárt az új kormány nem szívesen látja a monetáris hatóság élén. Erre reagálva Simor közölte, hogy nem mond le.

Május elején Orbán megint odaszólt Simornak, a kormányfő szerint ugyanis "itt kell adózni, ez elvi kérdés". Simor egy közleményben reagált, amelyben együttműködést ajánlott az új kormánynak, és a jegybank függetlenségéért emelt szót.

A jegybankelenök és a kormányfő közötti pengeváltás a külföldi sajtó érdeklődését is felkeltette, a Wall Street Jorunal neves amerikai gazdasági lap április végén egy karikatúrát közölt, ezen Simor lovagnak öltözve, kezében ciprusi zászlóval védelmezi az MNB várát a fokost lóbáló, egy elefánt hátán ülő Orbántól. Az elefánt a jegybank hitelességén és függetlenségén tapos, miközben utasa azt mondja, amit pár nappal korábban valóban mondott: "ez nem offshore-lovagok szálláshelye". Simor azzal replikázik: "itt nincs helye a politikának".