Magyar Nemzeti Bank: Nincs veszélyben az államháztartás fenntarthatósága

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság mutatói javultak az utóbbi időben és nincs veszélyben az államháztartás fenntarthatósága - közölte péntek délután a magyar jegybank. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a magyar gazdaság külső és belső egyensúlyában jelentős javulás következett be, ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank június 2-án közzétett ­"Jelentés az infláció alakulásáról" című kiadványa is kiemeli. A folyó fizetési mérleg többletet mutat, és az ország külső finanszírozási képessége az elkövetkező két év során várhatóan fennmarad - közölte pénteken délután a magyar jegybank.

A 2010-re megfigyelt kiadási és bevételi trendek 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra utalnak. Bár a költségevetési folyamatok a hiány némi túllépését jelzik a költségvetési törvényhez képest, az állami tulajdonú vállalatok felhalmozott adóssága nem veszélyezteti az államháztartási pénzügyek fenntarthatóságát, mivel az adósságok esetleges átvállalása csupán egyszeri növekedést idézne elő a hiányszámokban.

A globális konjunktúra következtében véget ért a recesszió Magyarországon. Jóllehet, a belső kereslet továbbra is gyenge, az importált nyersanyagár-infláció magasabb infláció irányába mutató kockázatokat rejt magában. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél elérése mellett - írja a jegybank.