A forint estére ledolgozta délutáni hátrányát

Vágólapra másolva!
Szerdán este az euró 1 forinttal volt drágább, mint egy nappal korábban, de a délutáni szintekhez képest erősödött.  
Vágólapra másolva!

Este 8 óra után nem sokkal az euró 280 forint körül mozgott a nemzetközi devizapiacon.

Ez az árfolyamszint ugyan a magyar deviza szempontjából gyengülést jelent a kedden késő este feljegyzett 279 forinthoz képest, ugyanakkor javulást a szerda délutáni 281 forint feletti kurzushoz viszonyítva. Szerda este a svájci frankért 206, a dollárért pedig 228 forintot kértek a kereskedők.

A nemzetközi hangulat a meghatározó

Napközben 279,40 és 281,20 forint között alakult az euró árfolyama, utóbbi szintet azután érte el a kurzus, hogy az Egyesült Államokban egy rossz makroadat látott napvilágot. A szerdán megjelent adat szerint májusban 300 ezer új amerikai lakást adtak el - ilyen keveset a mutató 1963-as megszületése óta nem regisztráltak, tehát a gazdasági válság legsötétebb napjaiban sem volt ilyen alacsony forgalom.

Az adatközlés rossz hangulatot teremtett a nemzetközi piacokon, emiatt az euró gyengült a dollárral szemben, ezzel párhuzamosan az euró pedig erősödött a forinthoz mérve. Később az európai fizetőeszköz javított a dollárhoz képest, és az euró/forint árfolyam is lejjebb ereszkedett, így este már 280 forint körül mozgott az euró jegyzése. Devizakereskedők szerint a következő napokban a forint és a térségbeli devizák árfolyamát továbbra is a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandóság határozza majd meg. Az euró jegyzése 279-280 forint körül ingadozhat.