Új tb-szabályok az EU-ban - mire kell figyelni?

Vágólapra másolva!
Érdemes átvizsgálni a kiküldetési szabályzatokat azoknál a cégeknél, ahol az alkalmazottak külföldön is végeznek munkát, mivel május elsejétől új társadalombiztosítási szabályokat vezettek be az EU-ban.
Vágólapra másolva!

Új közösségi társadalombiztosítási rendelet lépett életbe május elsején az Európai Unióban (EU), amely céljai szerint az adminisztráció egyszerűsítését és az uniós polgárok jogainak erősítését célozza az, és érezhetően átszabja a kiküldetési szabályokat.

Az alapvető rendelkezések ugyan nem változtak, az uniós polgároknak bármely tagállam előírásai szerint ugyanazok a jogai és kötelezettségei mint az adott ország állampolgárainak, az új rendelet miatt azonban a vállalatoknak célszerű áttekinteni a kiküldetési szabályzatokat és szükségessé válhat a külföldi foglalkoztatással kapcsolatban kialakított álláspontok felülvizsgálata is.

Új kiküldetési szabályok

"A szabályok alkalmazása különös figyelmet igényel kiküldetés és több tagállamban történő foglalkoztatás esetén" - mondta Gyuricsku Eszter, a Deloitte adóosztályának igazgatója. Az új rendelkezések szerint az érintett munkavállalók a kiküldetés kezdetétől 2 éven át a kiküldő államban maradnak biztosítottak, míg korábban 1 évet engedélyeztek, amit kérelemre 1 évvel lehetett megtoldani.

Eddig, ha valaki több tagállamban - köztük a lakóhelyén is - végzett munkát, akkor utóbbiban fizetette a járulékokat. Az új rendelkezések szerint azonban a kiküldött ezt csak akkor teheti meg, ha a munkája jelentős részét - legalább 25 százalékát - az érintett országban végzi. Ennek megállapításakor a munkaidőt valamint a díjazást kell figyelembe venni.

Tiltott kettős járulékfizetés

Jó hír a kiküldetésben lévőknek, hogy az új szabályozás tiltja a kettős járulékfizetést, májustól már nem kényszerülnek arra, hogy az egyik országban munkavállalóként, a másik országban önálló vállalkozóként lássák el a munkájukat mindkét államban járulékot fizetve. A járulékfizetés mostantól abban az államban történik, amelyikben a magánszemély munkavállalóként végez tevékenységet.

Az egyszerűsítés jegyében bevezetik a kérelmek elektronikus benyújtását és két éven belül a tagállamok intézményeinek elektronikus úton kell cserélniük az adatokat.

Hontalanok és a menekültek

A társadalombiztosítással kapcsolatos szabályok ezentúl kiterjednek azokra a hontalanokra és menekültekre is, akik egy tagállamban lakóhellyel rendelkeznek. A lakóhely meghatározása során figyelembe kell venni bizonyos szempontokat, például a családi helyzetet, a lakhatási körülményeket, a munka végzésének helyét és a jövedelem forrását.

Ha egy adott állampolgár esetén az érintett tagországok nem tudnak megegyezni arról, hogy az illető után hová fizessenek tb-járulékot, akkor azt vizsgálják, hogy milyen szándékkal változtathatott lakóhelyet.