Borsos villanyszámlát okozhat a koszos klímaberendezés

Vágólapra másolva!
Egyelőre ugyan nem látszik az időjáráson, de lassan elérkezik a klímaszezon. Egyre többen vásárolnak hűtőberendezést otthonukba és sokan elintézettnek látják a nyári hűvös szobát a gép beszerzésével. Fontos azonban, hogy a már meglévőket is évente legalább egyszer kitisztíttassuk, a nem megfelelően karbantartott klíma ugyanis tüdőgyulladást és borsos villanyszámlát is előidézhet.
Vágólapra másolva!

Néhány tízezer forintostól több százezerért is találunk klíma berendezéseket a piacon. A készülék megvásárlásával azonban még nem vásároljuk meg a kellemesen hűvös környezetet, a gépeket tanácsos karbantartani. Akinek már van, annak most, a kílmaszezon kezdetén érdemes intézkednie.

Nem csak egészségünket óvhatjuk a tisztán tartott hűtőberendezéssel, de a készülék élettartamát is meghosszabbítjuk vele, nem beszélve arról, hogy a villanyszámlát tetemesen növelheti egy elhanyagolt gép működtetése.

5-10 000 forint évente beltéri egységenként

Egyre többen vannak tisztában egy nem megfelelően karbantartott klíma veszélyeivel, és pozitívan fogadják a karbantartási ajánlatokat -mondta az [origo]-nak Bata József, a klímaberendezésekkel foglalkozó Skyzone Kft. műszaki vezetője. Egy budapesti karbantartó szerint ugyanakkor sokan csak az utolsó pillanatban keresnek szakértőt, amikor már nem lehet megmenteni a berendezéseket A karbantartás árát nagyban meghatározza, hogy milyen jellegű készülékről van szó. Az egy légcsatornás vagy úgynevezett kazettás klíma ellenőrzése, tisztítása és szerelése nagyságrendekkel többe kerül, mint egy sima split klíma berendezésének. A legelterjedtebb lakossági klímaberendezés karbantartása általában 5-10 000 forintba kerül beltéri egységenként.


Tüdőgyulladás, allergia, villanyszámla

Működése során minden klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A beltéri egységek szűrői ezeket a szennyeződéseket hivatottak kint tartani, az egyszerű, viszonylag finom porszűrő azonban csak a nagyobb szemcséjű por, és szösz ellen véd, a finomabb szennyeződések átjutnak rajta. A hőcserélőn kicsapódó nedvességen az apróbb méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor elszaporodhatnak a gombák, penészek, baktériumok.

Split kontra inverteres klíma

Az inverteres klíma előnye a ki- és bekapcsolható készülékekkel szemben több oldalról is megmutatkozik. Az inverteres klímakészülék szabályozza önmagát működés közben és mindig csak annyira üzemel a kompresszor, amennyi teljesítményre éppen szüksége van a klímának. Nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, és így egy esetlegesen gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét. Az inverteres klíma készülék a folyamatos üzem következtében akár 40-50 százalékkal kevesebb energiát igényel a hagyományos készülékekhez képest, ez a mai, emelkedő energiaárak mellett egyre fontosabb tényező. A folyamatos üzem másik előnye,hogy minimális lesz a helyiségben a hőingadozás,illetve az inverteres klíma készülék élettartama is magasabb, mint a hagyományos berendezéseké.



A készülék elindításakor a helyiség levegőjébe juthatnak a kórokozók és olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat. Az egészség károsítása mellett az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka is gyengül, alacsonyabb hatásfokon több áramot fogyaszt a készülék.

Az olcsó lehet a legdrágább

Egy drágább, de jó minőségű készülék hosszú időre biztosítja a hűtést, akár 15-20 évig is, megfelelő karbantartással - mondta el a műszaki vezető. Ezért elég kockázatos olyan gépet megvásárolni, amire a garancia csak 1 év, ismeretlen nevű cég terméke vagy csak kis tételt hoztak forgalomba belőle. Ezek többnyire a bevásárló központokban található, legalsó árkategóriába tartozó készülékek.

A legolcsóbb termékek rendszerint olcsóbb alkatrészekből épülnek fel, illetve nem tudnak olyan funkciókat ellátni, mint egy márkásabb berendezés. Természetesen ezek is működhetnek évekig meghibásodás nélkül, ha azonban egy nagyon akciós, ismeretlen márkáról beszélünk, előfordulhat, hogy lehetetlen hozzá alkatrészt, távkapcsolót beszerezni a későbbiekben - tette hozzá a szakember.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A megbízhatóság és garancia mellett fontos szempontok a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel, légtisztító képesség. Érdemes a kiválasztásnál figyelembe venni például, hogy milyen decibelt szavatol a készülék gyártója. Az energia felhasználás szerint A, B, C, D kategóriába sorolandó készülékek léteznek, a folyamatosan dráguló energia mellett nem mindegy, hogy mennyi lesz majd a havi számla.

Az olcsóbb készülékek csak hűtik a levegőt, a komfortosabbak viszont tisztítják is, sőt a polleneket, gombákat semlegesítik is. Az aktív szenes, ionizátoros, plazmaszűrők kellemetlen szagok ellen is megoldást nyújtanak. Így aztán a legolcsóbb klíma kerülhet a legtöbbe a felhasználónak hosszú távon.