Egy nap alatt 7 forintot esett a dollár

Vágólapra másolva!
A befektetői hangulat általános javulásának köszönhetően erősödött a forint csütörtökön, miután Kína euró melletti kiállása erősítette az uniós közös devizát. Az euró árfolyama 275 forint alá került, a dollár jegyzése 7 forinttal 222 forintra csökkent egyetlen nap alatt.
Vágólapra másolva!

Erősödött a forint csütörtökön: a délelőtti, 279 forint körüli értékekhez képest késő délutánra 275 forint alá esett az euró árfolyama. A dollárt este 8 óra után 222 forinton, a svájci frankot pedig 192,90 forinton jegyezték, azaz az amerikai pénz jegyzése egyetlen nap alatt 7 forintot ment le, a frank jegyzése pedig 5 forintot esett.

A forintnak jót tett az euró erősödése, amit az váltott ki, hogy Kína a nap folyamán hivatalosan cáfolta azt az értesülést, miszerint az euróban denominált befektetéseinek és tartalékainak felülvizsgálatára készülne, ennek hatására pedig fellélegeztek a piacok.

A spanyol stabilizációs törvénycsomag parlamenti elfogadása ugyanakkor nem gyakorolt érezhető hatást az euróövezeti kockázatok megítélésére. A megszorító csomaggal arról igyekeznek meggyőzni a piacokat, hogy Spanyolország képes lesz kézben tartani és kezelni költségvetési hiányát és adósságait, hogy elkerülhessen egy, a görögországihoz hasonló krízishelyzetet.

Az euró erősödésével párhuzamosan a feltörekvő piaci és a térségbeli devizák is erősödtek - a cseh korona kivételével, amelyet a hétvégi választások eredményének bizonytalanságai terheltek meg. A befektetői hangulat javulásával párhuzamosan a piacon további mérsékelt erősödést várnak a hét hátra lévő részében.