Elveszett személyiség: mennyibe kerül pótolni a papírjainkat?

Vágólapra másolva!
Ha elveszítjük vagy még rosszabb esetben ellopják okmányainkat, elsősorban türelemre és szép summára van szükségünk a pótlásra. A személyes iratokat általában bármelyik okmányirodában, az adókártyát az APEH-ügyfélszolgálatokon, a TAJ-kártyát pedig az OEP pénztáraiban szerezhetjük be.
Vágólapra másolva!

Személyi igazolvány nélkül - amennyiben az útlevelünktől is akaratlanul megszabadultunk - semmilyen okmányt nem szerezhetünk be.

A személyit viszont a többi irat nélkül nem, úgyhogy, ha nem teszünk el mindent akkurátusan otthon, az anyakönyvi kivonatot is beleértve, az első utunk a születési hely szerinti okmányirodába vezessen, ahol az új anyakönyvi kivonatot kiállítják 2000 forintért.

A friss okmánnyal bármelyik személyes irattal is foglalkozó okmányirodába mehetünk - érdemes időpontot kérni, mert sokat kell várni enélkül. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának sajtóreferense szerint a legtöbb irodában foglalkoznak személyi okmánnyal, de érdemes megnézni a honlapon.

Személyi igazolvány: az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás illetéke 1500 forint. Amennyiben az eljárásban az állandó személyazonosító igazolvány - adategyeztetés vagy adatpontosítás szükségessége miatt - átmenetileg nem adható ki, és ezért ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadása is szükséges, az eljárás illetéke összesen 3000 forint.

Lakcímkártya: a lakcímigazolvány illetéke - ha az eljárás a személyi azonosítót vagy a lakcímet nem érintő adatváltozás miatt indult - 500 forint. Mennyiben azonban az igazolvány elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása miatt kerül rá sor, az eljárás illetéke 1000 forint.

Az 5 évig érvényes útlevél 7500 forint, a 10 évig érvényes okmány 14 000 forint, az 1 évig érvényes útiokmány 2500 forint, a 70 év felettiek okmánya 2500 forintba kerül.

A jogosítvány, más néven gépjárművezetői engedély kiadására irányuló eljárás illetéke 4000 forint.

Forgalmi engedély kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke 6000 forint, az ideiglenes forgalmi engedély kiadására irányuló eljárás illetéke 2500 forint, törzskönyv bemutatása szükséges hozzá.

Az adókártyát az APEH ügyfélszolgálatain tudjuk beszerezni elvesztése, megrongálódása, eltulajdonítása, megsemmisülése esetén, 2200 forintért állítanak ki újat.

A TAJ-kártyát az OEP ügyfélszolgálatain pótolhatjuk (a budapestiek a Budapesti Egészségbiztosítási Pénztárba, a Teve utcába mehetnek). 2200 forint az illeték.

Az összes irat elvesztése tehát nem csak bosszúságba, de alsó hangon 21 400 forintba is belekerül, nem beszélve a várakozási időről.