Az EU szerint közösen kéne lépni short-ügyben

Vágólapra másolva!
Kifogásolja az EU illétekese, hogy Németország előzetes egyeztetés nélkül döntött a short típusú ügyletek tilalmáról. Az illetékes biztos helyesli a szándékot, de hatékonyabbnak tartaná az összehangolt cselekvést - a francia pénzügyminiszter viszont rögtön ellentéttes álláspontot foglalt el.
Vágólapra másolva!

Hatékonyabb lenne az úgynevezett short eladások tőzsdei tilalma, ha az Európai Unió tagországai összehangolt lépésként hajtották volna végre - reagált Michel Barnier, az Európai Bizottság illetékese arra, hogy Németország szerdától jövő márciusig megtiltotta az ilyen típusú eladásokat az ország tíz legfontosabb pénzügyi intézményénél.

Az uniós pénzügyi szabályozásért is felelős francia biztos azt mondta, uniós szintű rendszert kell megtervezni, hogy a tagországok együtt cselekedhessenek. Máskülönben a csoportokra tagozódás veszélye áll fenn uniós szinten és szélesebb méretekben is - emelte ki közleményében Barnier. Hozzátette, teljes egészében megérti a német aggodalmakat.

Érdekes, hogy a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde ezzel szemben azt mondta, Franciaország nem tervez hasonló intézkedést, mivel a kérdéses piac nagyon szűk - írta a MarketWatch. (A short ügylet lényege, hogy kezdeményezője az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot.)

Az uniós biztos szerint a témát át kell tekinteni az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki, brüsszeli találkozóján. Barnier jelezte, ősszel az EU-bizottság jogszabályjavaslatot terjeszt elő a témában.