Vágólapra másolva!
Soha nem volt még akkora Szlovákia költségvetési hiánya az év elején, mint most, áprilisban félmilliárd euróval költött többet Pozsony a bevételeinél.
Vágólapra másolva!

Szlovákia költségvetési hiánya április végére elérte az 1,48 milliárd eurót - jelentette be hétfőn a szlovák pénzügyminiszter, miközben a teljes évi hiánycél 3,75 milliárd euró. A hiány április hónapban csaknem félmilliárd euróval nőtt, az év első négy hónapjában felgyülemlett deficit még soha nem volt ilyen magas, ez az önálló Szlovákia eddigi legnagyobb időarányos költségvetési hiánya.

Egy évvel ezelőtt, 2009-ben 347,4 millió volt a szlovák költségvetés első négyhavi hiánya, amihez képest a mostani deficit több mint négyszeres növekedést jelent. A szlovák deficit rágiós szinten nem nagyon magas, március végére például a magyar költségvetés hiánya meghaladta a 600 milliárd forintot, ami durván 2,26 milliárd eurónak felel meg.

Az elszálló deficit is szerepet játszhat abban, hogy a pozsonyi vezetés egyelőre vonakodik megadni Görögországnak a Szlovákiára eső hitelrészt. "Nem bízom a görögökben" - mondta Robert Fico miniszterelnök hétfőn egy nappal azután, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei szigorú feltételeket szabtak Görögországnak a súlyos eurómilliárdokért cserébe. Szlovákiának a tervezet szerint 816 millió eurót kellene Görögország rendelkezésére bocsátania a következő 3 év folyamán.

Fico szerint a görög kormány ígérete nem elég. "Látni akarjuk azt, hogy a görög parlament által elfogadott törvényeket a jövedelmek, a nyugdíjak és egyéb szociális juttatások visszavágásában" - mondta a szlovák miniszterelnök, aki februárban még azt mondta, hogy "ha Európa óriási összegeket tud áldozni a bankok megmentésére, miért ne segíthetne a bajba jutott országokon".

A bajba jutott országok kisegítésével kapcsolatos fordulat jó eséllyel laz élesedő politikai kampánnyal hozható összefüggésbe, a szlovákiai parlamenti választásokig ugyanis kevesebb, mint hat hét van hátra.