Szárnyalt az OTP és a MOL

Vágólapra másolva!
Jó napja volt a magyar tőzsdének,  a vezető részvények mint pluszban zártak, a BUX  a tegnapi alig 0,9 százalékos erősödés után belelhúzott, és több mint 5 százalékos erősödéssel zárt.  Egész Európában stabilizálódni látszanak az értéktőzsdék a kedvező OECD-előrejelzésnek, és a kínai központi bank bizalomnyilvánításának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A BUX 1102,98 pontos, 5,28 százalékos emelkedéssel, 21 978,74 ponton zárt csütörtökön. A vezető részvények is mind pluszban zártak. A Mol árfolyama 9,33 százalékkal 17 820 forintra erősödött, az OTP részvények ára 6,32 százalékkal 5800 forintra nőtt. A Richter papírok értéke 1,8 százalékkal nőtt, az MTelekom-részvények 3 százalékkal erősödtek.

A vezető nyugat-európai értéktőzsdék is már a második napja javultak. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,8 százalékos előrelépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 2,89 százalékos napi emelkedéssel 1 000,22 ponton végzett, 4,35 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt, 54,95 százalékkal magasabban a 2009. március 9-i történelmi mélypontjánál. Kedden a 949,87 pontos záróértéke és a 939,64 pontos napközi mélypontja egyaránt kilenc havi mélységi rekord volt.

Miután az elhúzódó euróövezeti adósságválság miatt a befektetők egy hónap alatt kisöpörték a részvénypiacokról az idei nyereségeket, az értéktőzsdék stabilizálódni látszanak a kedden elért, kilenc havi mélypont fölött. Már szerdán segített az OECD friss előrejelzése, amely az euróövezetnek 1,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsített idénre, nagyobbat az Európai Bizottság által május elején jósolt 0,9 százalékosnál. Az OECD szerint a távol-keleti exportlehetőségek kárpótolhatnak az adósságcsökkentés okozta növekedési akadályokért.

Csütörtökön a kínai központi bank cáfolta a Financial Times szerdai értesülését, hogy Kína felülvizsgálná terjeszkedő befektetési politikáját az euróövezeti államadósság-piacon. A kínai bizalomnyilvánítás a részvényeknek és az eurónak is segített.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 2,15 százalékkal, az S&P-500-as 2,39 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 2,73 százalékkal volt a szerdai záró fölött.