Bontják az M43-as sztrádát a pénzüket követelő vállalkozók

Vágólapra másolva!
Az M43-as sztráda építésében közreműködő vállalkozók csütörtökön bontani kezdték az autópálya töltését, mert eddig nem kaptak pénzt a munkájukért a kivitelezőtől. Az alvállalkozókat képviselő ügyvéd közölte, addig folytatják a demontsrációt, amíg nem születik megoldás. A megrendelő állami cég, a NIF közben arról tájékoztatott, megkezdik a kivitelezést végző konzorciummal kötött szerződés felmondását.
Vágólapra másolva!

Egy exkavátorral bontani kezdték a ki nem fizetett alvállalkozók az épülő M43-as autópálya töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában csütörtök délben.

"Úgy tudom, a sztráda kivitelezését végző konzorcium egyik tagja, az április végén fizetésképtelenné vált Szeviép összesen 3 milliárd forinttal tartozik a kivitelezésben részt vevő alvállalkozóknak. Az engem megbízó, több mint tíz cég követelése ezen belül 1-1,5 milliárd forintra rúg" - mondta az [origo]-nak az alvállalkozók egy csoportját képviselő Temesvári Zoltán ügyvéd. A kivitelezést végző konzorcium vezetője a spanyol Sedesa Obras y Servicios S. A.

Nem sikerült megállapodni

A pénzüket követelő alvállalkozók hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz a NIF Zrt.-vel, hogy oldják meg a problémát. A Temesvári Zoltán által képviselt csoport azt javasolta, hogy a Szeviép tartozását vállalja át a kivitelező konzorcium és fizesse ki az alvállalkozókat. Ezt a javaslatot az állami cég támogatta, és felszólította a kivitelező cégcsoportot, nyilatkozzon arról, átvállalják-e a konzorciumi tagok az alvállalkozói követeléseket, azaz kifizetik-e a pénzüket követelő cégeket. "A konzorcium tagjai azonban nem nyilatkoznak az alvállalkozói követelések megvásárlásáról" - közölte a NIF szerdán.

Ezután döntöttek az alvállalkozók, hogy a 47-es úton forgalomlassító beruházásba kezdenek, ezzel párhuzamosan pedig az egyik alvállalkozó birtokában lévő területhasználati engedély alapján jogosan felvonulnak az M43-as sztráda épülő szakaszán. Az alvállalkozók munkagépekkel megbontották az autópályatestet, és elszálították az anyagot - mondta Temesvári, és hozzátette: az alvállalkozók őt arról tájékoztatták, hogy amíg nem születik megoldás, azaz nem kapják meg az elvégzett munkáért a pénzüket, addig folytatni fogják a demonstrációt.

Forrás: delmagyar.hu/Segesvári Csaba
Forrás: delmagyar.hu/Segesvári Csaba

Dühös alvállalkozók hozzáfogtak a sztráda bontásához

A NIF a kialakult helyzetre reagálva csütörtökön közölte: a szerződés megszegése miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését. A beruházó cég vezérigazgatója erről levélben tájékoztatta a Tisza M-43 Konzorciumot, Reményik Kálmán azt írja, a kivitelezőkkel történt egyeztetésen a beruházó egyebek mellett kifejtette, a már elvégzett alvállalkozói teljesítések elismerésével, a konzorciumi egyetemleges felelősség deklarálásával és a fizetési szándék konzorcium általi megerősítésével elhárulhatott volna az a közvetlen kárveszély, ami arra kényszerítheti a megrendelőt, hogy elálljon a szerződéstől.

"A beruházó értékelése szerint a kialakult helyzet, így a ki nem fizetett alvállalkozók munkaterületen folytatott akadályozó tevékenysége (lezárások és megépített létesítmények elbontása, stb.) veszélyezteti az M43 autópálya megvalósulását és későbbi üzemét, tehát a megrendelő kárenyhítési, kárelhárítási törekvései nem teljesülnek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért a szerződés megszegése miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését" - derül ki a NIF hivatalos leveléből.

A Szeviép a ludas

A sztrádabontáshoz vezető vita április 26-án kezdődött, amikor az útszakasz kivitelezését végző Tisza M-43 Konzorcium tagja, a Szeviép csődvédelmet kért fizetésképtelenség miatt és így nem tudta kifizetni alvállalkozóit. Május 6-án két helyszínen is demonstráltak a szegedi cég alvállalkozói, miután a Szeviép nem fizetett. A cég a fizetésképtelenséget a hitelek jelentős csökkenésével és az állami kifizetések akadozásával magyarázta. Erre reagálva a NIF még aznap közölte, a szerződés szerint teljesítette kifizetéseit a kivitelező Tisza M-43 Konzorciumnak. A beruházó egyúttal jelezte, felvették a kapcsolatot a kivitelező konzorcium vezetőjével, a Sedesával, utóbbi cég pedig írásba biztosította a beruházót arról, hogy maradéktalanul együttműködnek a teljesítés jogos ellenértékének kiegyenlítésében.

Szintén május 6-án - azaz a múlt csütörtökön - a Szeviép pénzüket követelő alvállalkozóinak egy csoportja a 47-es főúton Szeged határában teherautókkal vonult fel. A Szeviép Zrt. székházánál pedig, egy régészeti munkákat végző alvállalkozó munkatársai demonstráltak. A demonstráció hatására összehívott sajtótájékoztatón a Szeviép közelmúltban kinevezett igazgatója, Szabó László kijelentette: azon dolgozik, hogy a jelenlegi pénzügyi nehézségeket megoldja. "A bankoktól azonban rossz hírek érkeznek, úgy tűnik, mintha a csődtörvény előírásait nem akarnák betartani, és tovább löknék a céget a fizetésképtelenségi pályán" - fűzte hozzá a vezérigazgató. Csütörtökön megkerestük a Szeviépet is, a cég titkárságán azt mondták, hogy csütörtökön vagyonfelügyelő van a cégnél, egész nap ezzel foglalkoznak. Azt ígérték, ha lesz idő, akkor tájékoztatni fogják szerkesztőségünket a cég álláspontjáról.