Olaszországban is megszorítás jöhet

Vágólapra másolva!
Olaszországban megszorításokat tervez a kormány olasz lapok szerint.
Vágólapra másolva!

A görög válság tovaterjedésének leginkább kitett dél-európai országok közül Spanyolországban már bejelentettek megszorító programot a héten, csütörtökön pedig várhatóan Portugália következik.

Könnyen lehet, hogy Olaszország sem marad ki a sorból; az Il Sole 24 Ore című gazdasági lap csütörtöki beszámolója szerint a kormány 2 milliárd eurót kíván lefaragni a kiadásokból a közalkalmazotti fizetések csökkentésével. A La Stampa című napilap ugyancsak csütörtökön arról írt, hogy "gyakorlatilag biztosra vehető" a 2 milliárd eurós csomag bevezetése. A római gazdasági minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökség kérdésére nem kívánta kommentálni a lapok beszámolóit.

Az olasz kormány eddig nyilvánosságra hozott tervei szerint 2012-re 2,7 százalékra csökkentik a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási hiányt a 2009-es 5,3 százalékról. A hiány kezelhető mértékű, messze elmarad a 13 százalékot meghaladó görög deficittől, és az euróövezeti átlag alatt van. Ugyanakkor a 16 tagú övezet harmadik legnagyobb gazdaságát alkotó Olaszország államadóssága a GDP 118 százalékát teszi ki, ami hasonló nagyságrend, mint a pénzügyi összeomlást csak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 110 milliárd eurós hitele révén elkerülő Görögország adóssága.