Merkel: Európának össze kell fogni a gazdaságösztő intézkedések visszavonásához

Vágólapra másolva!
Európának összehangolt megközelítésre van szüksége a válság miatt bevezetett gazdaságösztönző intézkedések visszavonásához, jelentette ki a német kancellár csütörtökön, egy berlini pénzügyi konferencián. A héten már a francia pénzügyi biztos is összehangolt intézkedéseket sürgetett.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel egyúttal felszólította a G20 államokat, hogy a bankadó kérdésében alakítsanak ki közös álláspontot, Kanadát pedig arra, hogy adja fel ellenállását a bankadóval kapcsolatos közös megoldással szemben. Kanadai vélemény szerint azonban a G20-csoport következő csúcstalálkozóján nem tud konszenzust kialakítani a bankadóval kapcsolatban. A pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy mivel a kanadai gazdaság válságállóbbnak bizonyult másoknál, így Kanadának nincs szüksége arra, hogy új adókat vessen ki pénzügyi intézményei támogatására. Kanada az idén a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G8-országcsoport soros elnöke. A következő G20-csúcs november elején lesz Dél-Koreában.

Hatékonyabb lenne az úgynevezett short eladások tőzsdei tilalmát is összehangolt lépésként végrehajtani, mondta az uniós pénzügyi szanályozásért felelős Michel Barnie szerdán arra, hogy Németország május 19-től jövő márciusig megtiltotta az ilyen típusú eladásokat az ország tíz legfontosabb pénzügyi intézményénél. (shortoláskor a részvények árfolyamesésére játszanak). A francia biztos azt is kifejtette szerdai közleményében, uniós szintű rendszert kell megtervezni, hogy a tagországok együtt cselekedhessenek. Máskülönben a csoportokra tagozódás veszélye áll fenn uniós szinten és szélesebb méretekben is, emelte ki közleményében Barnier.