Két hét az adóbevallásig - mire kell figyelni?

Vágólapra másolva!
Május 20-áig kell leadni az adóhatóságnak a személyi jövedelemadó- és vagyonadó-bevallást, összeszedtük, mik a fontosabb új rendelkezések és hogy mire érdemes figyelni a kitöltésnél.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadó- és vagyonadó bevallást május 20-áig kell leadni az adóhatóságnak, ez a határideje az adó befizetésének és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok beküldésének is.

Azoknak, akiknek a munkáltatójuk nem tölti ki a bevallást és az APEH-ot sem tudták vagy akarták megbízni az egyszerűsített bevallás elkészítésével, a 0953-as számú nyomtatványt kell kitölteniük. Idén sem egyszerű mutatvány a normál szja-bevallás kitöltése, az internetről letölthető útmutató több mint háromszáz oldalas.

A legkényelmesebb és legbiztosabb módszer az elektronikus bevallás, de az is használhatja az APEH honlapjáról letölthető bevallási keretprogramot, az Abevet, aki nem tudja az ügyfélkapun keresztül továbbítani a nyomtatványt. A program használatával minimalizálható a hibák száma, automatikusan kiszámol számos adatot és ellenőriz. Ki is nyomtatható az elkészített bevallást, amin szerepel egy vonalkód és az ellenőrizve felirat is, így nyugodt szívvel postázható az adóhivatalnak aláírás után.

Visszajár a családi pótlék után kifizetett adó

Mivel az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megszüntette a családi pótlék adóalapba vonását, a tavaly szeptember és december között a juttatás után levont adót visszakaphatják a magánszemélyek. A normál szja bevallást benyújtók esetében a munkáltatótól kapott 09M30-as igazolásban már nem szerepel a családi pótlék adóköteles összege, így azt a bevallásban korrekciós tényezőként nem kell figyelembe venni, vagyis a bevallást a munkáltató által kiállított igazolás alapján kell elkészíteni.

Akiknek tavaly év közben - 2009. augusztus 31-e után - megszűnt a munka- vagy tagsági viszonya, és év közben nem létesítettek új jogviszonyt, a munkáltatótól kapott adatlap 14. sora az egyéb adóterhet nem viselő járandóságok között tartalmazhatja a családi pótlék adóköteles összegét.

A megjegyzés rovatban azonban külön is szerepel az az összeg, amelyet a munkáltató az adóelőleg levonásakor adóköteles családi pótlék jogcímen figyelembe vett. Ebben az esetben a megjegyzés rovatban szereplő összeget le kell vonni az adatlap 15. sorának "d" oszlopában található összegből. Az adatlapon szereplő személyi jövedelemadó előleg összege viszont nem igényel korrekciót.

Tipikus hiba az aláírás hiánya

Hihetetlennek tűnik, de még mindig a bevallás főlapján követik el a legtöbb hibát, általában azzal, hogy nem írják alá - tájékoztatta az [origo]-t az APEH sajtóosztálya. Gyakran tüntetnek fel téves adóazonosítót, például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség, vagy elírnak egy számot. Ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes.

Sokszor előfordul az is, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni az adózók. Ez nem kimondottan hiba, de utóbb csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat az adózó a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha a bevallásán jelezné, hogy visszautaltatná az összeget.

Érdemes figyelni rá, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő, hasonlóan elnevezett sorba írják az adózók, ne adókötelezettségként tüntessék fel, ellenkező esetben ugyanis fizetniük kell. Gyakran előfordul, hogy az adózó kéri a munkáltatótól az adómegállapítást, és utóbb beadja a 0953-as bevallását is, de erről nem értesíti a munkaadóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát, mert adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes.

Részletfizetési lehetőség

Tavaly óta a százezer forintot meg nem haladó szja tartozást négy egyenlő részletben is be lehet fizetni, ehhez be kell ikszelni a bevallás főlapján az erre vonatkozó rubrikát. Ha valakinek ennél hosszabb időre volna szüksége, annak külön fizetési könnyítési kérelmet kell beadnia.